w ,

Ten produkt zadba o zdrowie twoich jelit. Koniecznie wprowadź go do swojej diety

Źródło: lutavia, Getty Images Signature

Są tanie jednak nadal mało popularne. Otręby owsiane to prawdziwe superfoods, których niesamowite właściwości mogą mieć ogromny wpływ na pracę naszych jelit. Co kryją w sobie te małe i niepozorne okruszki i dlaczego powinny na stałe gościć w naszej diecie?

Otręby to produkt uboczny przemiału ziaren owsa. I mimo że samo stwierdzenie 'produkt uboczny’ nie brzmi nadzwyczaj zachęcająco to okazuje się, że te małe okruszki kryją w sobie prawdziwą moc. Jaką?

Otręby owsiane- właściwości

Otręby są tanie i niskokaloryczne dlatego mogą na stałe gościć w naszym menu. Otręby mają w sobie mnóstwo błonnika i białka, dzięki czemu chronią nasz układ pokarmowy i działają jak najlepszy prebiotyk. Szczególnie pozytywnie działają na jelita, działając jak miotełka, który wymiata z nich resztki pokarmów, ale też toksyny. Dzięki temu otręby świetnie sprawdzają się dla osób, które mają problemy z zaparciami i trawieniem. Dodatkowo zwiększają uczucie sytości i zapobiegają skokom cukru we krwi, są więc świetnym patentem na podjadanie.

Dlaczego powinniśmy dbać o zdrowie jelit?

Zdrowe jelita to zdrowy cały organizm. To w jelitach ukryte jest centrum odporności człowieka. Otręby dzięki zawartości betaglukanu wspierają nasz organizm w walce z bakteriami, wirusami i pasożytami. Prawidłowa mikroflora jelitowa, sprzyja szybszemu wychodzeniu z infekcji i zapobiega wielu nowotworom m.in. raka jelita grubego. Przeciwutleniacze zawarte w otrębach likwidują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie komórek. Podsumowując otręby to prawdziwa bomba zdrowotna, która na stałe powinna gościć w naszym jadłospisie. Jednak tak jak we wszystkim należy zachować umiar. Już jedna łyżeczka dziennie wystarczy, aby wspomóc nasze zdrowie.

  • Miniatura:
  • Źródło: lutavia, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.