Spis treści
Forsycja to krzew ozdobny, często spotykany w polskich ogrodach. Jej piękne żółte kwiaty, które zakwitają wczesną wiosną są nie tylko piękne, ale mają w sobie szczególną moc. Okazuje się, że forsycja nie tylko zachwyca kolorami i zapachem, ale ma też wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia.
Charakterystyka forsycji
Forsycja to krzew z rodziny oliwkowatych, który pochodzi z Azji Wschodniej. Istnieje, aż 11 odmian forsycji, choć w Polsce znane są tylko trzy: forsycja zwisła, forsycja pośrednia i forsycja koreańska. Ten piękny krzew o żółtych kwiatach kwitnie od połowy marca do początku maja. Oczywiście kwitnienie zależy od konkretnego gatunku. Pewne jest, że forsycja potrzebuje miejsca z dużym nasłonecznieniem, lekkiej, żytniej gleby i raczej osłoniętego od wiatru. Co istotne krzew ten jest na odporny na niskie temperatury i bez problemu przetrwa polską zimę.
Forsycja- właściwości
Forsycja to nie tylko piękny krzew, ale też źródło cennych związków i składników odżywczych. Wśród najważniejszych wymienia się:
- flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, a nawet przeciwalergiczne.
- rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne
- saponiny- o działaniu wykrztuśnym, przeciwzapalnym i wspomagającym procesy trawienne
Należy pamiętać, że mimo wielu pozytywnych właściwości, kwiaty forsycji nie nadają się do jedzenia dla każdego. W związku z tym, że obniżają krzepliwość krwi, nie mogą ich stosować osoby, które mają problem z krzepliwością, a także kobiety w ciąży.
Jak wykorzystać właściwości forsycji?
Jadalne kwiaty
Kwiaty forsycji są jadalne, co oznacza, że można je zrywać prosto z krzaczka i dodawać do sałatek czy napojów, lub suszyć.
Napar
Z forsycji można zrobić napar, który wzmocni nas w okresie przeziębienia, ale też sprawdzi się jako tonik do twarzy, gdyż flawonoidy opóźniają procesy starzenia. Napar z kwiatów można również wykorzystać do przemywania ran, czy oczu w przypadku zapalenia spojówek. Aby przygotować taki napar, wystarczy kwiaty forsycji zwilżyć spirytusem i zalać 2 szklankami wrzątku. Po ok. 40 minutach pod przykryciem napar nadaje się do picia i używania na skórze.
Nalewka
Kwiaty forsycji świetnie nadają się na nalewkę. Wystarczy zebrać dużą ilość kwiatów i zwilżyć spirytusem. Po ok. 15 minutach, można zalać je spirytusem i zamknąć w butelce. Następnie należy pozostawić je na ok. dwa tygodnie, pamiętając o tym, by co 2-3 dni przemieszać zawartością butelki. Po upływie 2-3 dni całość należy przecedzić, a uzyskany płyn przelać do ciemnej butelki i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 miesiące.