w

Dzięki temu patentowi ziemniaki nie stracą wartości odżywczych i nie będą się psuły

Źródło: 1195798, pixabay

Ziemniaki w słoiku? Czy nie tracą wartości odżywczych? Czy ziemniaki nadają się do wekowania? A jeśli tak, to jak to zrobić prawidłowo? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Ziemniak jest królem wśród polskich warzyw. Polacy zjadają rocznie ok. 90 kg ziemniaków i jest to zdecydowanie dobra tendencja. Ziemniaki są zdrowe, sycące, dostarczają dużo energii i nie tuczą, jak mówi popularny i często powtarzany mit.

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki są prawdziwą bombą witaminową. W tym małym niepozornym warzywie znajdziemy bogactwo witamin takich jak: B, A, E, C, a także minerały tj.: magnez, wapń, żelazo, cynk i potas. Ziemniaki wspomagają nasz układ pokarmowy i nerwowy, a także poprawiają kondycję skóry. Co ważne ziemniaki są niskokaloryczne, co oznacza, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie: w 100 g znajduje się jedynie 100 kcal. Istnieje jednak jeden warunek, dotyczący sposobu ich przygotowania.

Smażenie, pieczenie, gotowanie i…

Jeśli chcemy spożywać ziemniaki powinniśmy wiedzieć, że najgorszą formą ich przyrządzania jest smażenie na tłuszczu i spożywanie z tłustymi mięsami i sosami. Najlepiej jeśli ziemniaki ugotujemy w wodzie, na parze lub upieczemy w piekarniku. Dobrym pomysłem jest również zawekowanie ziemniaków. Zaskoczeni?

Ziemniaki w słoiku

Wiele osób będzie zaskoczonych tym faktem, że ziemniaki idealnie nadają się do wekowania. Tym sposobem ziemniaki zachowają świeżość i wszystkie wartości odżywcze przez długi czas. Jak to zrobić prawidłowo?

Wekowanie ziemniaków:

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na małe kawałki
  • Przełóż do miski i zalej zimną wodą na ok. 20 minut
  • Po 20 minutach odcedź ziemniaki i delikatnie posól
  • Cząstki ziemniaczane przełóż do czystych, suchych słoików
  • Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką, tak aby się nie dotykały i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości
  • Gotuj przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu
  • Słoiki przechowuj w spiżarce, opisane datą przygotowania
  • Miniatura:
  • Źródło: 1195798, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.