Spis treści
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Galerie i witryny sklepowe błyszczą już milionem świateł, a wszystkie gospodynie zastanawiają się jak w tym roku zaskoczyć przybyłych gości. Okazuje się, że przygotowania świąteczne można zacząć nawet dziś, przygotowując pyszny zakwas do barszczu wigilijnego. Jedno jest pewne. Ten smak pozostanie w ich pamięci na długi czas.
Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że podstawą barszczu wigilijnego jest dobry zakwas, czyli odpowiednio ukiszone buraki. Kiszenie sprawia, że produkt zyskuje masę dobroczynnych właściwości szczególnie tych odpowiedzialnych za wzmocnienie odporności. W dzisiejszych czasach gotowy produkt, można kupić w każdym sklepie, ale czy jego smak może się równać z tym, który przygotujemy sami w domu? Żeby się o tym przekonać, najlepiej zrobić próbę już teraz. Na szczęście nie ma w tym nic trudnego.
Zakwas z buraków do barszczu wigilijnego
Czego potrzebujesz, aby wziąć się za przygotowanie zakwasu z buraków? Wszystkie składniki z listy są tanie i ogólnodostępne.
Składniki:
- buraki- ok. 2 kg
- czosnek- mała główka
- liście laurowe- 2 szt.
- ziele angielskie- 3 szt.
- pieprz- 2 ziarna
- sól- 1 łyżeczka
- woda
Przygotowanie zakwasu krok po kroku:
- Obrane buraki, pokrój w cienkie plasterki
- Pokrojone buraki układaj w słoiku warstwami dodając pomiędzy nie: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek przekrojony na pół
- Całość zalej wodą z solą, tak aby buraki były całkowicie przykryte
- Słoik przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 3-7 dni
- Po zaleconym wyżej czasie sprawdź czy na powierzchni pojawiła się piana. Jeśli tak, oznacza to, że proces kiszenia zaszedł poprawnie. Gotowy produkt przechowuj w lodówce.
- Co ważne. W momencie kiedy zlejesz gotowy zakwas, pozostałe buraki możesz ponownie poddać procesowi kiszenia. Wystarczy, że znów zalejesz je wodą z solą.
![zakwas do barszczu wigilijnego](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/11/Projekt-bez-nazwy-1.jpg)
Barszcz wigilijny jak u babci. Przepis
Mając w lodówce gotowy zakwas możesz z łatwością ugotować barszcz wigilijny, który zachwyci wszystkich gości.
Do ugotowania barszczu wigilijnego potrzebujesz:
- 2 kg buraków
- ok. 600 – 1000 ml zakwasu
- korzeń pietruszki- 2 szt.
- por- 1 szt.
- marchew- 2 szt.
- seler – 1/2
- cebulę- 1 szt.
- suszone grzyby- 20 g
- liść laurowy
- ziele angielskie- 2 szt.
- sól
- pieprz
- wodę- 2.5 l.
Sposób na idealny barszcz wigilijny:
- Obrane i pokrojone w kostkę warzywa (poza burakami) gotuj wraz z liściem laurowym i zielem przez ok. godzinę na małym ogniu.
- Grzyby mocz w wodzie przez 20 minut, a następnie gotuj przez pół godziny.
- Do wywaru dodaj obrane i starte buraki oraz grzyby i gotuj kolejne 45 min.
- Na koniec dodaj zakwas. Ilość produktu, zależy od tego jak intensywny smak i kolor chcesz uzyskać.
- Całość dopraw solą i pieprzem.