w ,

Chcesz zaskoczyć gości wyśmienitym barszczem wigilijnym? Nasze babcie miały na to jeden prosty patent

Źródło: kwasny221, Getty Images

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Galerie i witryny sklepowe błyszczą już milionem świateł, a wszystkie gospodynie zastanawiają się jak w tym roku zaskoczyć przybyłych gości. Okazuje się, że przygotowania świąteczne można zacząć nawet dziś, przygotowując pyszny zakwas do barszczu wigilijnego. Jedno jest pewne. Ten smak pozostanie w ich pamięci na długi czas.

Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że podstawą barszczu wigilijnego jest dobry zakwas, czyli odpowiednio ukiszone buraki. Kiszenie sprawia, że produkt zyskuje masę dobroczynnych właściwości szczególnie tych odpowiedzialnych za wzmocnienie odporności. W dzisiejszych czasach gotowy produkt, można kupić w każdym sklepie, ale czy jego smak może się równać z tym, który przygotujemy sami w domu? Żeby się o tym przekonać, najlepiej zrobić próbę już teraz. Na szczęście nie ma w tym nic trudnego.

Zakwas z buraków do barszczu wigilijnego

Czego potrzebujesz, aby wziąć się za przygotowanie zakwasu z buraków? Wszystkie składniki z listy są tanie i ogólnodostępne.

Składniki:

  • buraki- ok. 2 kg
  • czosnek- mała główka
  • liście laurowe- 2 szt.
  • ziele angielskie- 3 szt.
  • pieprz- 2 ziarna
  • sól- 1 łyżeczka
  • woda

Przygotowanie zakwasu krok po kroku:

  1. Obrane buraki, pokrój w cienkie plasterki
  2. Pokrojone buraki układaj w słoiku warstwami dodając pomiędzy nie: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek przekrojony na pół
  3. Całość zalej wodą z solą, tak aby buraki były całkowicie przykryte
  4. Słoik przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 3-7 dni
  5. Po zaleconym wyżej czasie sprawdź czy na powierzchni pojawiła się piana. Jeśli tak, oznacza to, że proces kiszenia zaszedł poprawnie. Gotowy produkt przechowuj w lodówce.
  6. Co ważne. W momencie kiedy zlejesz gotowy zakwas, pozostałe buraki możesz ponownie poddać procesowi kiszenia. Wystarczy, że znów zalejesz je wodą z solą.

Barszcz wigilijny jak u babci. Przepis

Mając w lodówce gotowy zakwas możesz z łatwością ugotować barszcz wigilijny, który zachwyci wszystkich gości.

Do ugotowania barszczu wigilijnego potrzebujesz:

  • 2 kg buraków
  • ok. 600 – 1000 ml zakwasu
  • korzeń pietruszki- 2 szt.
  • por- 1 szt.
  • marchew- 2 szt.
  • seler – 1/2
  • cebulę- 1 szt.
  • suszone grzyby- 20 g
  • liść laurowy
  • ziele angielskie- 2 szt.
  • sól
  • pieprz
  • wodę- 2.5 l.

Sposób na idealny barszcz wigilijny:

  1. Obrane i pokrojone w kostkę warzywa (poza burakami) gotuj wraz z liściem laurowym i zielem przez ok. godzinę na małym ogniu.
  2. Grzyby mocz w wodzie przez 20 minut, a następnie gotuj przez pół godziny.
  3. Do wywaru dodaj obrane i starte buraki oraz grzyby i gotuj kolejne 45 min.
  4. Na koniec dodaj zakwas. Ilość produktu, zależy od tego jak intensywny smak i kolor chcesz uzyskać.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Miniatura:
  • Źródło: kwasny221, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.