w

Kolor żółtka ma znaczenie. Co mówi o jajku?

Źródło: Bigc Studio

Polacy uwielbiają jeść jajka. Jednak jajko jajku nierówne. I jak to zwykle bywa. Możemy kupić wartościowe, świeże jajka, ale możemy też kupić jajka wątpliwej jakości. Na szczęście my wiemy jak rozpoznać te, które faktycznie wzbogacą nasze posiłki. Wystarczy, że zerkniemy na żółtko jaja. Na podstawie jego koloru będziemy mogli wysnuć ciekawe wnioski.

Według statystyk przeciętny Polak w ciągu roku jaka zjada ok. 150 jajek. Jest to stosunkowo duża liczba, dlatego też warto wiedzieć czy zjadane jajka idą w parze z dobrą jakością. Dziś przyjrzymy się jajku z bliska i jak prawdziwi detektywi sprawdzimy ich skład i właściwości.

Jajko – składniki odżywcze

Ciężko wyobrazić sobie przygotowanie posiłków bez użycia jajek. Oczywiście jest to możliwe, o czym wiedzą osoby, które mają alergię na jajko. Jednak jajka znacznie ułatwiają nam gotowanie, a dodatkowo mają całą masę dobroczynnych właściwości, o których nie można zapominać. Jajka są bogate w kwas foliowy, dlatego powinny gościć w diecie kobiet ciężarnych. Dodatkowo zawierają witaminy tj. A, D, E, K i B12, a także kwasy omega-3 i omega-6.

Czy żółtko jaja ma znaczenie?

A co mówi nam o jajku kolor żółtka i białka? Żółtko jest prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Bywa, że raz żółtko ma jasny, prawie biały kolor, a za innym razem ciemno żółty. Co to oznacza i czy kolor żółtka jaja ma znaczenie? Okazuje się, że tak i to bardzo duże. Kolor żółtka mówi nam dużo o tym co jadła kura. Jasny oznacza, że, kura była karmiona pszenicą i kukurydzą, ciemny że żyła na wolnym wybiegu i jadła trawę. Idąc tym tropem, najzdrowsze żółtko to to o ciemniejszej barwie. Ciemne wręcz pomarańczowe żółtko zawiera wiele witamin i kwasów omega-3 i jest najlepsze dla naszego organizmu.

A co z białkiem jaja?

Białko jaja również może nam dużo powiedzieć. Świeże jajo ma białko o barwie mlecznej. Im bardziej białko jest mętne, szare lub zupełnie przezroczyste tym bardziej jajko jest stare i nie nadaje się do spożycia.

  • Miniatura:
  • Źródło: Bigc Studio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.