Spis treści
Zakwas to kluczowy element żurku tej zupy. Bez niego zupa nie ma charakterystycznej kwaskowatości i zwyczajnie w świecie nie może nazywać się żurkiem. Mimo że istnieje dużo sklepowych specyfików, które próbują dorównać domowemu produktowi, to żaden nie jest w stanie mu dorównać. Musimy Cię ostrzec już na samym początki — zakwas potrzebuje kilku dni na sfermentowanie. Zdecydowanie nie jest to danie dla niecierpliwych.
Zakwas na żurek zawsze przyrządzamy z mąki żytniej, to właśnie ona nadaje charakterystycznego, kwaśnego smaku. Warto pomyśleć nad zrobieniem go z wyprzedzeniem, albowiem sam proces czekania jest dość długi i nie da się go przyśpieszyć.
Domowy zakwas na żurek
Składniki
na 2 porcje
- 500 ml woda (przegotowana i letnia)
- 6 łyżka mąka żytnia (typ. 2000)
- 4 ząbki czosnek
- 3 liść laurowy
- 7 ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zakwasu jest bajecznie proste. Do szklanego słoika lub butelki wlewamy wodę, dorzucamy mąkę, czosnek liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i nakrywamy gazą i obwijamy gumką recepturką. Zakwas potrzebuje powietrza, więc nie może być szczelnie zakręcony. Ostaw słoik w zacienione, ale ciepłe miejsce, np. blat kuchenny. Codziennie przemieszaj zakwas czystą łyżką. Będzie gotowy za ok. 7 dni.
Po tygodniu twój zakwas na żurek jest gotowy do użycia! Możesz go przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, jednak pamiętaj, by wyciągnąć z niego wszystkie dodatki i najlepiej przelać zakwas przed sitko i umieścić płyn w butelce z zakrętką lub korkiem.
Zobacz także:
5 komentarze