Spis treści
Naleśniki są bazą dla wielu smacznych dań, zarówno tych wytrawnych jak i słodkich. Powinny być miękkie, a zarazem elastyczne, aby bez problemu zawinąć w nie każde nadzienie. Niestety wykonanie dobrego ciasta wielu osobom przysparza niemałą trudność. Dlaczego tak się dzieje i jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki?
Naleśniki to wyjątkowo uniwersalne danie, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Smakują doskonale zarówno z dżemem, owocami, budyniem jak i pieczarkami, kapustą, serem czy szpinakiem. Naleśnikowych wariacji jest tyle, że aż trudno je wymienić. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie robiłaby ciasta na naleśniki. Jednak mimo że wydaje się ono banalnie proste do wykonania, zdarza się, że wiele osób popełnia proste, ale znaczące błędy. To właśnie przez nie ciasto rwie się, przywiera do patelni lub jest twarde. Dziś chcemy podać kilka istotnych wskazówek dzięki którym naleśniki już zawsze będą perfekcyjne.
Idealne ciasto na naleśniki
Jako że ciasto na naleśniki to połączenie zaledwie czterech składników: wody, mleka, mąki i jajek; aż ciężko wyobrazić sobie, gdzie można popełnić błąd. Okazuje się jednak, że jest to możliwe. Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje jedynie mąkę pszenną co nie jest najlepszym pomysłem. Na przyszłość warto dodać do ciasta mąkę pszenną i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mąka ziemniaczana sprawi, że upieczony naleśnik będzie delikatny i bardziej elastyczny. Drugą ważną kwestią jest woda. Pamiętaj, żeby nie dodawać do ciasta zwykłej wody, a gazowaną. Dzięki temu naleśniki wyjdą puszyste i miękkie. Trzecią ostatnią ważną kwestią jest zachowanie odpowiednich proporcji. Najlepiej trzymać się zasady 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka i 1 szklanka mąki pszennej połączonej z łyżką mąki ziemniaczanej. Trzymając się tych trzech ważnych kwestii naleśniki już zawsze wyjdą wam doskonałe.