w ,

Ile jajek dziennie można zjeść? Dietetycy nie mają wątpliwości

Źródło: Jiri Hera

Ile jajek dziennie może zjeść dorosły mężczyzna, młoda kobieta, czy małe dziecko? To pytanie nurtuje wiele osób, szczególnie tych, którzy jajka uwielbiają i nie wyobrażają sobie bez nich swojej diety.

Jajka pojawiają się w naszej diecie zarówno podczas spożywania śniadań, kolacji, ale też obiadów. Nie możemy zapominać, że jajka są często dodatkiem, którego nie widać mimo, że w daniu się znajdują. Dodajemy jajka do panierowania kotletów, ryb, czy jako łącznik ciast i naleśników. Niezależnie od tego czy robimy posiłki wytrawne, czy słodkie jajka są często składnikiem, którego nie można pominąć. Biorąc pod uwagę te informacje w głowie pojawia się pytanie: Ile jajek dziennie można zjeść i co się stanie, kiedy spożyjemy zbyt dużą ilość jajek?

Czy jajka są szkodliwe i ile jajek na dzień można zjeść?

Wokół jajek narosło w ostatnim czasie wiele mitów. Jednym z nich jest ten, że jajka w dużej ilości są szkodliwe i podwyższają nasz cholesterol. Oczywiście jest to tylko mit i nie powinniśmy go już więcej powtarzać. Jajka dostarczają dobrego cholesterolu, a na dodatek zawierają dużo białka, które sprawia, że czujemy się najedzeni, a jednocześnie chudniemy, gdyż nasz metabolizm przyspiesza. Jednak jest coś o czym powinniśmy wiedzieć. Same jajka nie są szkodliwe, ale ich połączenie z węglowodanami już tak. Jeśli więc, jemy jajka i ziemniaczki, czy chleb faktycznie powinniśmy uważać. Połączenie węglowodanów i cholesterolu z jajek sprawia, że źle się czujemy, dlatego też powstał mit mówiący o tym, że jajka szkodzą.

2, 5 czy 10, czyli ile jajek jeść dziennie?

Odpowiadając na to pytanie możemy napisać jedynie jedno. Możemy jeść tyle jajek dziennie, na ile mamy ochotę. Ważne jest jedynie to z czym je jemy. Jeśli jajka zjemy w towarzystwie rukoli, czy pomidora, na pewno nie poczujemy się źle. Jeśli jednak połączymy je z ziemniaczkami polanymi masełkiem to po kilku dniach takiego jedzenia nasz organizm może stać się przeciążony i zmęczony, a po kilku miesiącach nasza waga może znacznie podskoczyć.

  • Miniatura:
  • Źródło: Jiri Hera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.