w

Kapusta z grochem z tym składnikiem będzie hitem na Wigilii. Jak ją zrobić?

joannawnuk, Getty Images

Jednym z dań, które nie cieszą się największą popularnością na wigilijnym stole jest kapusta z grochem. Dziś jednak się to zmieni. A wszystko to za sprawą genialnego przepisu z dodatkowym składnikiem.

U mojej teściowej na Wigilii co roku serwowana jest kapusta z grochem. I muszę przyznać, że początkowo starałam się zawsze wymigać od jej skosztowania. Pamiętałam smak tego dania z dzieciństwa i jakoś nie kojarzył mi się najlepiej. W moim rodzinnym domu z czasem zrezygnowaliśmy z tej potrawy.

W końcu jednak moja teściowa namówiła mnie do skosztowania kapusty z grochem w jej wykonaniu. I muszę wyznać, że zakochałam się w tej potrawie od pierwszego kęsa. A wszystko to zasługa dodatkowego składnika, jaki można znaleźć w jej przepisie. O czym mowa? O pysznych suszonych grzybach!

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz. 20 min.

Składniki

na 10 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Groch i suszone grzyby moczymy przez całą noc w osobnych miskach.
  • Kiszoną kapustę z marchewką dokładnie płuczemy, odsączamy i kroimy.
  • Groch gotujemy w osolonej wodzie ok. 40 minut. Pamiętaj ma być miękki, ale jednocześnie nie może się rozpadać, dlatego przypilnuj go podczas gotowania.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Na mniejsze kawałki dzielimy również namoczone grzyby.
  • Na patelnię z cebulą dodajemy wcześniej przygotowaną kapustę. Po chwili wlewamy trochę wody z namoczonych grzybów i dodajemy same grzyby. Dzięki temu mieszanka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  • Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.
  • Mieszankę gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W razie potrzeby od czasu do czasu można dodać trochę wody z moczonych grzybów do garnka.
  • Do gotowej mieszanki dodajemy ugotowany groch i dokładnie mieszamy składniki.
  • I to wszystko, smacznego!
Zobacz
Ocena:
(głosy: 5 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Z tym przepisem zakochasz się w kapuście z grochem na nowo. Koniecznie daj mi znać, czy w tym roku dodałaś do wigilijnej potrawy suszone grzyby!

Zobacz także: Gołąbki wigilijne z tym fenomenalnym farszem znikają z talerzy w mgnieniu oka

  • Miniatura:
  • joannawnuk, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani