Spis treści
Jednym z dań, które nie cieszą się największą popularnością na wigilijnym stole jest kapusta z grochem. Dziś jednak się to zmieni. A wszystko to za sprawą genialnego przepisu z dodatkowym składnikiem.
U mojej teściowej na Wigilii co roku serwowana jest kapusta z grochem. I muszę przyznać, że początkowo starałam się zawsze wymigać od jej skosztowania. Pamiętałam smak tego dania z dzieciństwa i jakoś nie kojarzył mi się najlepiej. W moim rodzinnym domu z czasem zrezygnowaliśmy z tej potrawy.
W końcu jednak moja teściowa namówiła mnie do skosztowania kapusty z grochem w jej wykonaniu. I muszę wyznać, że zakochałam się w tej potrawie od pierwszego kęsa. A wszystko to zasługa dodatkowego składnika, jaki można znaleźć w jej przepisie. O czym mowa? O pysznych suszonych grzybach!
Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Składniki
na 10 porcji
- 800 g kapusta kiszona (z marchewką)
- 300 g groch (łuskany)
- 1 szt. cebula
- 2 garście grzyby suszone
- 2 łyżki olej
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 3 szt. liść laurowy
- sól (wg uznania)
- pieprz (wg uznania)
Sposób przygotowania
- Groch i suszone grzyby moczymy przez całą noc w osobnych miskach.
- Kiszoną kapustę z marchewką dokładnie płuczemy, odsączamy i kroimy.
- Groch gotujemy w osolonej wodzie ok. 40 minut. Pamiętaj ma być miękki, ale jednocześnie nie może się rozpadać, dlatego przypilnuj go podczas gotowania.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Na mniejsze kawałki dzielimy również namoczone grzyby.
- Na patelnię z cebulą dodajemy wcześniej przygotowaną kapustę. Po chwili wlewamy trochę wody z namoczonych grzybów i dodajemy same grzyby. Dzięki temu mieszanka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
- Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.
- Mieszankę gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W razie potrzeby od czasu do czasu można dodać trochę wody z moczonych grzybów do garnka.
- Do gotowej mieszanki dodajemy ugotowany groch i dokładnie mieszamy składniki.
- I to wszystko, smacznego!
Z tym przepisem zakochasz się w kapuście z grochem na nowo. Koniecznie daj mi znać, czy w tym roku dodałaś do wigilijnej potrawy suszone grzyby!
Zobacz także: Gołąbki wigilijne z tym fenomenalnym farszem znikają z talerzy w mgnieniu oka