w

4 skuteczne sposoby na zakamieniony czajnik. Jednego z nich na pewno nie znałeś

Źródło: Bill Oxford, Getty Images Signature

Odkamienianie czajnika bywa uporczywe. Tym bardziej, że kamień pojawia się już kilka dni po tym, kiedy idealnie doszorowaliśmy całą jego wewnętrzną powierzchnię. W związku z tym warto znać skuteczne patenty, który przyspieszą proces czyszczenia. O ile trzy pierwsze sposoby mogą być ci znane, to ostatni z nich będzie dla ciebie zaskoczeniem.

Niestety nawet najdroższy czajnik nie da nam gwarancji, że nie pojawi się w nim kamień. W szczególności wtedy, kiedy woda w twoim domu jest twarda, a ty nie stosujesz żadnych filtrów zmiękczających. Na szczęście z naszymi sposobami czyszczenie czajnika potrwa zaledwie kilka minut.

Odkamienianie czajnika domowymi sposobami

Kamień w czajniku to nie tylko problem estetyczny, ale też gorsza jakość i smak wody, a także ryzyko szybszego zepsucia się urządzenia. Poznaj 4 sposoby na szybkie i skuteczne odkamienianie.

1. Ocet

Doskonale znany środek czyszczący. Każda gospodyni wie o tym, że niewielka ilość octu potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że do czajnika nalejesz octu oraz wody i zagotujesz całość. Gwarantujemy, że wraz z wylaniem wody pozbędziesz się całego kamienia. Aby pozbyć się zapachu octu, kilkakrotnie zagotuj wodę w czajniku, zanim zrobisz herbatę.

2. Sok z cytryny/ kwasek cytrynowy

Jeśli nie masz w domu octu lub denerwuje cię jego zapach, użyj zamiast octu- cytryny lub kwasku cytrynowego. Jeśli użyjesz cytryny, potrzebujesz jej minimum pół szklanki, jeśli kwasku- użyj całej torebki. Do czajnika wsyp kwasek lub wlej cytrynę i zagotuj wodę. Po wszystkim dokładnie umyj powierzchnię czajnika.

3. Soda oczyszczona

Dwie czubate łyżki sody oczyszczonej wsyp do czajnika i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie dokładnie umyj naczynie pozbywając się całego kamienia.

4. Obierki z ziemniaków

Czwarty najmniej znany sposób to wykorzystanie obierków z ziemniaków, dzięki czemu jednocześnie wykorzystasz resztki z obiadu. Obierki wrzuć do czajnika i zalej wodą, a następnie zagotuj. Następnie pozbądź się obierków i ponownie zagotuj czystą wodę. Gwarantujemy, że twój czajnik będzie lśnił jak nowy.

  • Miniatura:
  • Źródło: Bill Oxford, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.