w

Ten sekretny składnik ciasta na pierogi sprawi, że wyjdą idealnie miękkie i elastyczne

Źródło: DusanManic, Getty Images Signature

Kto z nas nie kocha, pysznych, domowych pierogów? Jeśli wy tak jak i my należycie do klubu fanów pierogów koniecznie musicie zostać z nami. Dziś mamy dla was patent w którym do ciasta do pierogów dodaje się majonez… Zaskoczeni?

Majonez do ciasta na pierogi? Pewnie wielu z was pomyśli, że zwariowaliśmy. Jednak nie, wszystko z nami w porządku, a patent z majonezem podpatrzyliśmy u cioci, która od dawna właśnie w taki sposób przygotowuje ciasto.

Jak przygotować ciasto na pierogi z majonezem?

Wydawać by się mogło, że w kwestii pierogów już wszystko zostało powiedziane. Jednak nie do końca tak jest. Patent z majonezem jest jeszcze mało znany, a szkoda, bo sprawia, że pierożki smakują perfekcyjnie. A jak przygotować ciasto z majonezem? Bardzo prosto. Wystarczy zrobić ciasto tak jak zawsze mieszając mąkę, sól i gorącą wodę. Jednak przed samym zagniataniem należy dodać jeszcze 1-2 łyżek majonezu. Ilość majonezu zależy od konsystencji ciasta, które ma nie być zbyt rzadkie, a idealnie gładkie i plastyczne.

Majonez do ciasta- działanie

Dodatek majonezu do ciasta sprawia, że z ciastem o wiele łatwiej się pracuje. Jego konsystencja staje się gładka, miękka i plastyczna, dzięki czemu łatwo je rozwałkować, a później lepić pierogi. Ale to jeszcze nie wszystkie zalety ciasta z majonezem. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi smak ciasta zmieni się i nabierze ciekawych walorów smakowych. Zapewniamy, że twoi goście będą zachwyceni, a ty już nigdy więcej nie zrobisz zwykłego ciasta na pierogi.

  • Miniatura:
  • Źródło: DusanManic, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.