w

Prosty sposób na brudne i przypalone blachy z piekarnika

Źródło: lucentius, Getty Images Signature

Brudna, przepalona blacha do pieczenia, to nie tylko nieestetyczny problem, ale również szkodliwe dla zdrowia substancje, które w trakcie pieczenia przedostają się do twojego jedzenia. Na szczęście przypalonej blachy nie musisz od razu wyrzucać. Wystarczy, że wykorzystasz do jej czyszczenia cztery łatwo dostępne składniki, które w mig rozprawią się z tłuszczem i przypaleniami. Jak wyczyścić brudną blachę bez drogich środków? Podpowiadamy.

Każda gospodyni domowa wie jak trudno jest usunąć przypalenia i stary tłuszcz z patelni i blach. Dlatego też warto czyścić swoje sprzęty i akcesoria kuchenne po każdym użyciu. Tym bardziej, że często na jednej blaszce pieczemy ciasto, a chwilę później przyrządzamy na niej mięso. Co ważne nawet jeśli nasze blachy 'straszą’ wyglądem’ nie musicie od razu biec po nowe czy kupować drogich chemicznych środków czyszczących, a możecie skorzystać z produktów, które są w każdej kuchni.

Jak wyczyścić brudną blachę bez kupowania drogich środków?

Już nawet nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że sól kuchenna, cukier, olej i cebula mają wielką moc i nie są jedynie produktami spożywczymi. Z tych prostych i tanich rzeczy możesz bez problemu wyczarować dwa silnie czyszczące środki. Zaskoczona? Zaraz powiemy ci jak ich użyć.

Na początek sól i olej

Przypalone blachy z tłuszczem, a nawet śladami rdzy bez problemu doczyścisz solą kuchenną i dowolnym tłuszczem. Może to być olej, czy skórka od słoniny. Wystarczy, że przypaloną blachę posypiesz grubą warstwą soli kuchennej, a po ok. 15 minutach przetrzesz szmatką nasączoną tłuszczem. Twoje blachy i patelnie natychmiast odzyskają dawną świeżość.

Cukier i cebula

Drugim sposobem na przypalenia jest użycie cebuli i cukru. To połączenie brzmi dziwnie, ale również działa cuda. Dzięki temu, że cebula ma odczyn kwaśny, jej sok z łatwością usuwa rdzę. Natomiast cukier działa w tym duecie jak peeling, który złuszczy pozostałe zabrudzenia. Co musisz zrobić? Na brudną blachę wysyp cukier, a połówką przekrojonej cebuli wyszoruj wszystkie zabrudzenia. Na koniec wystarczy jedynie opłukać blaszkę i wysuszyć. Powodzenia.

  • Miniatura:
  • Źródło: lucentius, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.