Spis treści
Mandarynki czy klementynki? Które owoce są zdrowsze, a które smaczniejsze? Czym się od siebie różnią i jak je rozpoznać na sklepowej półce? Mandarynki i klementynki mimo że wyglądają identycznie, to w rzeczywistości bardzo się od siebie różnią. Jak rozróżnić klementynkę od jej praktycznie bliźniaczej siostry?
Klementynki to owoce, które powstały ze skrzyżowania mandarynek i pomarańczy w XIX wieku. Pod koniec stulecia misjonarz z Francji- Clement Rodier, który pracował w algierskim sierocińcu w Misserghin skrzyżował dwa rodzaje cytrusów w wyniku czego powstała mała, soczysta klementynka. Na ten moment mamy już trzy odmiany tych owoców: bezpestkową, o nielicznych nasionach i o licznych nasionach- Monreal. Jak rozpoznać klementynkę i czym różni się ona od mandarynki?
Jak rozróżnić klementynkę od mandarynki?
Klementynka jest o wiele bardziej słodsza, niż mandarynka i mniej kwaśna, niż pomarańcza.
Dodatkowo ten mały niepozorny owoc jest o wiele zdrowszy od innych cytrusów. Klementynka ma w sobie: beta-karoten, hesperydynę, narirutynę i większą ilość witaminy C, niż mandarynka. Dzięki czemu klementynka jest świetnym produktem wzmacniającym odporność, a zjedzenie dwóch sztuk dziennie poprawia nastrój, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Aby rozpoznać te dwa owoce należy zwrócić uwagę na wygląd. Klementynki mają błyszczącą skórkę, łatwo się obierają i nie mają pestek. Mandarynki mają pestki, a ich skórka mocno przylega, dlatego znacznie trudniej je obrać.