w

Znana szefowa kuchni pokazała jak przechowuje ogórki. Dzięki tej metodzie są świeże nawet przez 2 tygodnie

Źródło: bruev, Getty Images

Jak przechowywać świeże ogórki, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Znana szefowa kuchni, autorka książek i producentka telewizyjna zamieściła w sieci filmik, na którym pokazała prosty trik, dzięki któremu ogórki zostaną świeże nawet przed dwa tygodnie. Zainteresowani?

Właściwości ogórków

Ogórki są smaczne i zdrowe. Regulują pracę układu pokarmowego, działają moczopędnie, dzięki czemu świetnie odkwaszają organizm i usuwają nadmiar toksyn z organizmu. Dzięki temu, że maja aż 96-97% wody świetnie sprawdzą się jako przekąska dla osób będących na diecie. Ogórki mają mało kalorii, tylko 14 kcal na 100 g. Niestety duża ilość wody sprawia, że ogórki szybko się psuja, stają się miękkie i śluzowate. Aby temu zapobiec, należy wiedzieć jak dobrze przechowywać ogórki? Odpowiedź na to pytanie zna Kathlenn Ashmore.

Kathleen Ashmore podzieliła się swoim patentem na przechowywanie ogórków

Kathleen Ashmore jest znaną influencerką. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 600 tys. osób. W ostatnim czasie Kathleen, która z kuchnią jest za pan brat, podzieliła się swoim patentem na długie przechowywanie ogórków. Jak określiła w filmiku: ogórki należy zawinąć w specjalny 'śpiwór’. Co to oznacza?

Jak przechowywać ogórki? Wystarczą dwie rzeczy

Śpiwór dla ogórków? Brzmi dziwnie. Ale jak przekonuje Kathleen działa skutecznie. Ashmore w swoim filmie wyjaśniła, że warzywa nie lubią się z wodą i tlenem:

„Za mało lub za dużo któregokolwiek z nich sprawi, że obrócą się przeciwko tobie”

W związku z tym, należy przechowywać ja tak, aby odciąć im dostęp do tych dwóch rzeczy. Dlatego też aby przechowywać ogórki potrzebujesz ręcznika papierowego i woreczka foliowego. Wystarczy, że dużego woreczka strunowego wsuniesz po kilka listków ręcznika papierowego w którym umieścisz ogórki, a następnie zamkniesz dokładnie. Tyle wystarczy, aby ogórki zachowały świeżość nawet do dwóch tygodni.

  • Miniatura:
  • Źródło: bruev, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.