w

Fasolka po bretońsku tylko z tym składnikiem! Zrobisz ją 2x szybciej

Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań. Już za moment dowiesz się, jak ją przygotować 2 razy szybciej. Ta wiedza z pewnością się przyda!

Na pewno każdy z nas choć raz w życiu zajadał się fasolką po bretońsku. I na pewno masz w domu przepis, jak ją przygotować. Ale czy wiesz, że istnieją sztuczki, dzięki którym możesz przyśpieszyć proces przygotowania całego dania? I to dwukrotnie? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Ekspresowa fasolka po bretońsku – czy to jest możliwe?

Nie ma co ukrywać, że najwięcej czasu w zrobieniu fasolki po bretońsku zajmuje samo przygotowanie fasoli. Ale również w tym przypadku możemy zastosować 3 triki, które przyśpieszą nasze działania. Jakie to działania?

Po pierwsze, zanim zaczniemy gotować fasolę, powinniśmy moczyć ją przynajmniej przez kilka godzin. I zazwyczaj robimy, to wykorzystując do tego zadania zimną wodę. A jak się okazuje, fasolę można zalać również wrzątkiem. Wtedy proces moczenia będziemy mogli skrócić nawet o godzinę! Co więcej, fasolkę najlepiej namoczyć wieczór wcześniej lub z samego rana, jeśli masz zamiar gotować obiad po południu. Dzięki temu nie musisz czekać na fasolę i od razu masz ją gotową pod ręką.

Fasolę po moczeniu należy przepłukać. Następnie nalewamy do garnka czystą wodę i dodajemy do niej odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu zabiegowi, proces gotowania będzie znacznie krótszy. Pamiętaj jednak, że przepłukaną fasolę dodajemy do garnka dopiero wtedy, kiedy soda całkowicie rozpuści się w wodzie. Co więcej, powinniśmy uważać z ilością dodawanej sody. Na 2 szklanki suchej fasoli, spokojnie wystarczy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

I na koniec warto dodać, że gotującą się fasolę nie powinniśmy doprawiać solą. Dosypanie soli do garnka sprawi, że proces gotowania się wydłuży, a przecież tego chcemy uniknąć. Fasolę najlepiej posolić po ugotowaniu. I to wszystko! Teraz już wiesz co zrobić, aby przygotować ulubione danie 2x szybciej.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszych poradach. Znałaś je wcześniej? A może chcesz się podzielić innymi sztuczkami kulinarnymi, które świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu fasolki po bretońsku? Jeśli tak jest, nie zwlekaj i napisz do mnie jeszcze dziś!

Zobacz także: Kiszona kapusta z jabłkiem? Bije na głowę kombinację z marchewką!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani