w

Domowy syrop na kaszel na bazie buraka czerwonego

Źródło: minoandriani, Getty Images

Sezon infekcyjny trwa w najlepsze. Jesień i zima to pory roku, kiedy szczególnie często chorujemy. Dlatego też warto w tym okresie wspomóc swoją odporność domowymi metodami. Dziś przychodzimy do was z takim połączeniem składników, które smakuje zdecydowanie lepiej od syropu z cebuli, ale jest równie skuteczne. Poznaj przepis na domowy syrop z buraka.

Wielu z nad doskonale pamięta czasy, kiedy babcie i mamy katowały nas syropem na bazie cebuli. I choć jego smak nie był doskonały, to działanie było bardzo skuteczne. Trzeba przyznać, że domowe syropy wzmacniające odporność, niczym nie odstają od tych kupowanych w aptece, a są o wiele tańsze i zdrowsze. Dlatego też, dziś chcemy podać przepis na zdrowy syrop, który smakiem bije na głowę ten z cebuli czy czosnku. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Prozdrowotne właściwości buraka

Zanim podamy przepis na syrop, chcemy zaznaczyć na jakie dolegliwości będzie odpowiedni. Burak, który jest głównym składnikiem syropu zawiera antocyjany działające przeciwzapalnie i wspomagające odporność. Dodatkowo jest doskonałym źródłem betainy, witaminy C, żelaza, potasu, kwasu foliowego, magnezu, wapnia. Co ważne syrop z buraka można stosować w trakcie chorób górnych dróg oddechowych, głównie uporczywego kaszlu, ale też profilaktycznie, aby wzmocnić odporność.

Domowy syrop z buraka – krok po kroku

Składniki:

  • burak ćwikłowy – 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • miód – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki

Domowy syrop z buraka – przygotowanie:

  1. Buraki obierz, pokrój w plasterki i przełożyć do wyparzonego słoika.
  2. Do buraków dodaj czosnek pokrojony w plastry, miód i sok z cytryny. Lekko dociśnij.
  3. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  4. Kiedy w słoiku zbierze się już duża ilość syropu, zakręć go i przechowuj w lodówce.
  5. Pij codziennie ok. 2-3 łyżek dziennie.
  • Miniatura:
  • Źródło: minoandriani, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.