Spis treści
Sezon infekcyjny trwa w najlepsze. Jesień i zima to pory roku, kiedy szczególnie często chorujemy. Dlatego też warto w tym okresie wspomóc swoją odporność domowymi metodami. Dziś przychodzimy do was z takim połączeniem składników, które smakuje zdecydowanie lepiej od syropu z cebuli, ale jest równie skuteczne. Poznaj przepis na domowy syrop z buraka.
Wielu z nad doskonale pamięta czasy, kiedy babcie i mamy katowały nas syropem na bazie cebuli. I choć jego smak nie był doskonały, to działanie było bardzo skuteczne. Trzeba przyznać, że domowe syropy wzmacniające odporność, niczym nie odstają od tych kupowanych w aptece, a są o wiele tańsze i zdrowsze. Dlatego też, dziś chcemy podać przepis na zdrowy syrop, który smakiem bije na głowę ten z cebuli czy czosnku. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników.
![domowy syrop z buraka](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/12/syrop.jpg)
Prozdrowotne właściwości buraka
Zanim podamy przepis na syrop, chcemy zaznaczyć na jakie dolegliwości będzie odpowiedni. Burak, który jest głównym składnikiem syropu zawiera antocyjany działające przeciwzapalnie i wspomagające odporność. Dodatkowo jest doskonałym źródłem betainy, witaminy C, żelaza, potasu, kwasu foliowego, magnezu, wapnia. Co ważne syrop z buraka można stosować w trakcie chorób górnych dróg oddechowych, głównie uporczywego kaszlu, ale też profilaktycznie, aby wzmocnić odporność.
Domowy syrop z buraka – krok po kroku
Składniki:
- burak ćwikłowy – 2 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- miód – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
Domowy syrop z buraka – przygotowanie:
- Buraki obierz, pokrój w plasterki i przełożyć do wyparzonego słoika.
- Do buraków dodaj czosnek pokrojony w plastry, miód i sok z cytryny. Lekko dociśnij.
- Słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
- Kiedy w słoiku zbierze się już duża ilość syropu, zakręć go i przechowuj w lodówce.
- Pij codziennie ok. 2-3 łyżek dziennie.