w

Czy trzeba myć jajka przed użyciem? Od dzisiaj nie będziesz mieć wątpliwości

Czy trzeba myć jajka
tuahelsea, Getty Images

Czasami zastanawiamy się, czy jajka należy umyć, w końcu korzystamy z ich wnętrza, a nie skorupki. Jak powszechnie wiadomo, jajka od lokalnego rolnika są najlepsze, gdyż kury z wolnego wybiegu mogą czerpać witaminy i minerały prosto z natury, a to wpływa na późniejszą jakość jajek. Czy jednak są bezpieczne i sterylne, czy jednak trzeba je umyć przed użyciem?

Otwierając karton jajek, czasami możemy ujrzeć tam niemiłą niespodziankę w postaci słomy lub zabrudzenie od odchodów (wiem, bo niejednokrotnie miałam taką sytuację). Takie jajka szybko lądują pod kranem, gdyż nie wyobrażamy sobie by stały na naszym regale w takim stanie. Owszem można je przemyć, jednak czy nadmierne szorowanie jest dla nich bezpieczne? Otóż nie i może skrócić to ich termin przydatności!

Czy trzeba myć jajka przed użyciem? To zależy

Czy trzeba myć jajka
jajka/ fot. EROL KIZIL, Getty Images

Zabrudzenia na powierzchni skorupki to naturalna bariera ochronna, która pozwala dłużej zachować świeżość produktu. Jeśli kupiłaś większą ilość jajek, pamiętaj, że nadmierna higiena może skrócić ich termin przydatności. Najlepiej odstawić większą ilość jajek do spiżarni lub osobnej szafki, a pod ręką trzymać mniejszą ilość.

Na skorupce jest sporo drobnoustrojów, których nie widać gołym okiem, więc najlepiej pozbyć się ich tuż przed użyciem. Najgroźniejszą z bakterii na skorupce jest salmonella, która powoduje przykre dolegliwości żołądkowe, wymioty oraz gorączkę. To właśnie ze względu na nią należy myć jajka!

Najszybszym, a zarazem najskuteczniejszym sposobem na odkażenie skorupki, jest zalanie jajek wrzątkiem. Wysoka temperatura zabija większość bakterii na skorupce. Sparzone jajka mogą być śmiało używane w kuchni, bez obawy o zagrożenie zdrowia.

Kiedy wyciągasz jajka z lodówki, warto pamiętać o zagrzaniu ich do temperatury pokojowej. Sparzenie zimnych skorupek, może je uszkodzić, podobnie zimne białka nie chcą się tak dobrze pienić w trakcie ubijania na biszkopt.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • tuahelsea, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli