Spis treści
Błonnik to ważny składnik naszej diety, który nazywany jest 'szczotką’ lub 'miotełką’ wymiatającą z naszego organizmu resztki pokarmowe. W czym jest błonnik i jak dokładnie działa ten magiczny składnik dowiecie się z poniższego artykułu.
Czym jest błonnik?
Błonnik to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu, ani wchłanianiu w naszym przewodzie pokarmowym. I mimo że wydaje się, że skoro nie jest przyswajany przez organizm to w sumie nie jest potrzebny, to wcale tak nie jest, gdyż pełni on wyjątkowo ważną funkcję w procesie trawienia.
Rodzaje błonnika?
Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Obydwa rodzaje mają dwie zupełnie role w procesie trawienia. Ten rozpuszczalny składający się z gumy i pektyny, powoduje uczucie sytości i opóźnia moment opuszczenia pokarmu przez pokarm, dzięki czemu dłużej nie czujemy się głodni. Natomiast nierozpuszczalny składający się z celulozy, hemicelulozy i ligniny pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
Właściwości?
Rolą błonnika w naszym organizmie jest oczyszczenie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, co powoduje poprawę mikroflory jelit. Błonnik zmniejsza również poziom cholesterolu i pomaga w problemach z zaparciami czy trawieniem. Według zaleceń WHO już 20-40 gram dziennie to wystarczająca ilość, której nie powinno się przekraczać. Co ważne, jeśli nasza dieta bogata jest w błonnik musimy pamiętać o zwiększeniu ilości wypijanych płynów.
Zbyt dużo błonnika w diecie- skutki uboczne?
Zbyt duża ilość błonnika nie jest wskazana w diecie, gdyż może powodować skutek odmienny od zamierzonego. Duża ilość tego składnika może prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych, a także do gorszego wchłaniania tłuszczy. Na błonnik muszą szczególnie uważać osoby chore na za zapalenie trzustki i jelit.
W czym jest błonnik?
A teraz najważniejsze. Skoro błonnik jest w większości przypadków wskazany w naszej diecie, to w czym możemy go znaleźć?
Najwięcej tego składnika dostarczą nam:
- produkty zbożowe: pieczywo razowe, płatki wielozbożowe,
- nasiona: pestki słonecznika, dyni i ziarna lnu
- owoce: porzeczki, maliny
- owoce suszone: morele, figi, śliwki
