Spis treści
Pamiętasz pierogi u babci z wyjątkowym dodatkiem? Genialne ruskie i smażona śmietana tworzyły niesamowitą kombinację smaków. I dziś ją odtworzymy, Ty też możesz to zrobić.
Nie wiem jak Ty, ale ja mam ogromny sentyment do kuchni naszych przodków. Uważam, że nic nie jest w stanie pobić domowego obiadu przygotowanego przez babcię czy mamę. Ich dania były po prostu idealne pod każdym kątem.
Jedną z ulubionych perełek, które serwowała moja babcia Zosia, były oczywiście kultowe pierogi z serem i ziemniakami. Moja krewna nie podawała ich jednak z roztopionym masłem, skwarkami, czy boczkiem i cebulką. Zamiast nich, robiła smażoną śmietanę. Słyszałaś kiedykolwiek o takim dodatku? Jeśli nie, już za moment dowiesz się, jak ją przygotować.
Smażona śmietana – jak ją zrobić?
Aby przygotować dzisiejszy dodatek do obiadu, potrzebujesz dosłownie dwóch składników. Masz je na pewno w swojej lodówce, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go jeszcze dziś. Wszystko co musimy zrobić, to połączyć ze sobą 300 g śmietany 18% razem z 3 łyżkami masła. Pamiętaj, użyta śmietana musi być gęsta i tłusta.
Na palniku ustawiamy patelnię, po czym ją podgrzewamy z dodatkiem masła. Po rozpuszczeniu produktu, dodajemy powoli i stopniowo śmietanę. Produkty mieszamy do chwili, aż powstały miks zgęstnieje i nabierze pięknego złocistego koloru. I to wszystko!
Koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek jadłaś pierogi ze smażoną śmietaną?