w

Jak zrobić pierogi dwa razy szybciej? Ten patent przyda się na święta

woyzzeck, Getty Images

Przygotowanie domowych pierogów jest bardzo czasochłonne, dlatego coraz więcej osób woli je zamówić lub kupić gotowe pierogi w supermarkecie. Dziś zdradzę Ci, jak zrobić domowe pierogi dwa razy szybciej.

Już za kilka tygodni wszyscy zasiądziemy do wigilijnego stołu, na którym oczywiście nie może zabraknąć kultowych pierogów. I z racji, że przygotowanie tej uroczystej wieczerzy i tak wiąże się ze sporym nakładem pracy, podzielę się z Tobą genialnymi trikami kuchennymi. Dzięki nim w mgnieniu oka zrobisz domowe pierogi. A tym samym zaoszczędzisz sporo czasu. Czy to nie genialne?

Lepienie pierogów/źródło: millermountainman, Getty Images

Jak zrobić pierogi dwa razy szybciej?

Zanim przejdziemy do szczegółów, muszę przyznać, że sama do niedawna unikałam lepienia pierogów. Po prostu kiedy pomyślałam ile to zajęcie wymaga pracy i czasu, zniechęcałam się już na samym starcie. A uwielbiam pierogi, ponieważ kojarzą mi się z piątkowym obiadem u mamy. Co tydzień w każdy piątek moja mama robiła pierogi dla całej rodziny. I nie muszę chyba dodawać, że znikały z talerzy w parę minut. Takie były dobre.

Ostatnio poznałam jednak dwa cenne triki, dzięki którym robienie pierogów można przyśpieszyć – i to dwukrotnie! Jak? Tego dowiesz się już za moment!

Jednym z najbardziej czasochłonnych elementów lepienia pierogów jest wałkowanie ciasta. I nie chodzi tylko o sam proces wałkowania, ale też o zagospodarowanie odpowiedniej przestrzeni na ten proceder, czy w końcu posprzątanie całego bałaganu związanego z rozsypaną mąką na kuchennym blacie, czy podłodze. A wystarczy po prostu zwinąć ciasto na pierogi w rulon przypominający wałek do ciasta, po czym pociąć je na mniejsze porcje.

Możesz również po prostu odrywać małe kuleczki z całego przygotowanego ciasta i rozpłaszczać je na dłoni. Decyzja należy do Ciebie. Wybierz taką metodę, która będzie dla Ciebie najwygodniejsza.

Dzięki powyższym rozwiązaniom zarówno wałek, jak i szklanka do wykrajania kółek, nie będą Ci potrzebne. Obydwa procesy zostały po prostu wyeliminowane.

I to wszystko! Jak sama widzisz, lepienie pierogów można przyśpieszyć i to w znacznym stopniu. Koniecznie daj mi znać, czy wykorzystasz jeden z zaprezentowanych patentów przy przygotowaniach do tegorocznej Wigilii.

Zobacz także: Wigilijna zupa rybna. Jest bajecznie aromatyczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy