w ,

Pierogi z kapustą i grzybami jak u babci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis

Źródło: Gpoint Studio

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne. W żadnym polskim domu nie może zabraknąć tego aromatycznego przysmaku, tym bardziej, że w wielu regionach Polski w pierożku wigilijnym można znaleźć drobny pieniążek, o wielkim znaczeniu symbolicznym. Ten do kogo trafi pieróg z pieniążkiem, będzie mógł być pewny, że pieniędzy w nadchodzącym roku mu nie zabraknie… Tradycja, tradycją, ale dziś skupimy się na tym jak zrobić idealne pierogi wigilijne z doskonałym farszem, który posmakuje wszystkim gościom, nawet tym najbardziej wybrednym.

Idealne pierogi wigilijne krok po kroku

O tak szczególnym wigilijnym daniu, jakim są pierogi z kapustą, warto pomyśleć już jesienią. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. To właśnie w tym czasie, możemy uzbierać grzyby, które są prawdziwą kwintesencją pierogów. Świeże grzyby należy ususzyć, dzięki czemu w grudniu będziemy mogli cieszyć się ich cudownym leśnym zapachem. Jednak nie same grzyby są w farszu najważniejsze. Głównie ważna jest kapusta, którą należy odpowiednio przygotować.

Składniki do farszu na pierogi z kapustą:

Składniki na ciasto:

Pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku:

  • Miniatura:
  • Źródło: Gpoint Studio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.