w ,

Pierogi z kapustą i grzybami jak u babci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis

Źródło: Gpoint Studio

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne. W żadnym polskim domu nie może zabraknąć tego aromatycznego przysmaku, tym bardziej, że w wielu regionach Polski w pierożku wigilijnym można znaleźć drobny pieniążek, o wielkim znaczeniu symbolicznym. Ten do kogo trafi pieróg z pieniążkiem, będzie mógł być pewny, że pieniędzy w nadchodzącym roku mu nie zabraknie… Tradycja, tradycją, ale dziś skupimy się na tym jak zrobić idealne pierogi wigilijne z doskonałym farszem, który posmakuje wszystkim gościom, nawet tym najbardziej wybrednym.

Idealne pierogi wigilijne krok po kroku

O tak szczególnym wigilijnym daniu, jakim są pierogi z kapustą, warto pomyśleć już jesienią. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. To właśnie w tym czasie, możemy uzbierać grzyby, które są prawdziwą kwintesencją pierogów. Świeże grzyby należy ususzyć, dzięki czemu w grudniu będziemy mogli cieszyć się ich cudownym leśnym zapachem. Jednak nie same grzyby są w farszu najważniejsze. Głównie ważna jest kapusta, którą należy odpowiednio przygotować.

Składniki do farszu na pierogi z kapustą:

  • suszone grzyby- ok. 150 g
  • kiszona kapusta- ok. 1 kg
  • pietruszka- 1 szt.
  • marchewka- 1-2 szt.
  • cebula- 2 szt.
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna- 600 g
  • sól- pół łyżeczki
  • masło- 50 g
  • gorąca woda- 400 ml

Pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku:

  1. Grzyby mocz w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Następnego dnia zagotuj je wraz z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki. Gotuj aż będą miękkie.
  2. Następnie zajmij się kapustą kiszoną. Jeśli wydaje ci się za bardzo kwaśna, wypłucz ją pod bieżącą wodą. Jeśli jej smak jest odpowiedni, możesz ją ugotować. Czas gotowania to ok. 50 minut.
  3. Po ugotowaniu i ostudzeniu odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno pokrój, a następnie przesmaż wraz z cebulą, na niewielkiej ilości oleju. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Kapustę wymieszaj z grzybami.
  5. Przejdź do wykonania ciasta na pierogi. Rozpuszczone masło wlej do mąki i posól. Powoli dolewaj gorącą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto.
  6. Dokładnie wyrób ciasto, by było idealnie gładkie i plastyczne. Pozostaw na ok. 30 min do ostygnięcia.
  7. Po rozwałkowaniu wykrój kółka i napełnij je farszem. Dokładnie sklej brzegi ciasta.
  8. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj polane masełkiem z zeszkloną cebulką.
  • Miniatura:
  • Źródło: Gpoint Studio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.