w , , , ,

Sprawdzony przepis na pudding chia. Pobudzi metabolizm w mig

pudding chia
atlasstudio

Co jeść na śniadanie, aby czuć się lekko i mieć jednocześnie masę energii? Postaw na pudding chia, a nie pożałujesz!

W moim rodzinnym domu zarówno babcia, jak i mama zawsze powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego też nigdy nie mogłam wyjść z domu bez zjedzenia pierwszego posiłku z samego rana. Z czasem stał się to mój nawyk i teraz nie wyobrażam sobie rozpocząć dobrze dnia bez czegoś smacznego.

I nie chodzi tu tylko o zaspokojenie głodu. Poranny posiłek, jeśli zostanie przygotowany z głową, doda nam energii na kilka godzin. Co więcej, należę do osób, które pod wpływem głodu, nie są zbyt optymistycznie nastawione do świata. Przypominam wtedy bardziej chmurę gradową, do której lepiej się nie zbliżać 🙂 No i wisienka na torcie na koniec. Uwielbiam spożywać posiłki z całą rodziną i tradycję tę celebrujemy już od samego rana, dlatego zawsze znajdujemy czas, aby wspólnie zjeść pyszny posiłek.

W tym miejscu pewnie myślisz, że łatwo mówić, ale przygotowanie pożywnego posiłku z samego rana wymaga sporo czasu. Wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment! Naszą recepturę spokojnie przygotujesz wieczorem, a rano tylko podasz swoim bliskim w pakiecie ze świeżymi owocami, bakaliami lub orzechami. Czy to nie genialne?

Pudding chia idealny na śniadanie!

Jeśli szukasz szybkiego, prostego i zarazem smacznego pomysłu na pożywne śniadanie, musisz konieczne wykorzystać dzisiejszy przepis. Po naszym śniadaniu będziesz czuła się świetnie. Nie tylko nie grozi Ci uczucie ciężkości, wręcz przeciwnie poczujesz się lekka jak piórko. Co więcej, na 100% rozkręcisz swój metabolizm. No i nie zabraknie Ci siły do działania na cały dzień. Nasze pyszne śniadanko zapewni dużą porcję energii nawet na najcięższy dzień.

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny pudding domowej roboty z nasionami chia. Jak się okazuje, te niepozorne nasionka naprawdę warto włączyć do codziennej diety. I to z kilku powodów.

Po pierwsze, nasiona chia są bogate zarówno w błonnik, jak i białko. Dzięki czemu bardzo szybko poczujesz uczucie sytości, które utrzyma się przez długi czas. Nie musisz więc obawiać się, że co chwilę będziesz podjadać niezdrowe przekąski. To też dobre paliwo na pobudzenie metabolizmu do działania. Koniec z uczuciem ciężkości na żołądku oraz nieprzyjemnymi zaparciami. Będziesz więc czuła się komfortowo przez cały dzień. A chyba zgodzisz się ze mną, że taki stan wpływa też korzystnie na nasz nastrój.

Warto również podkreślić, że nasiona chia to cenne źródło: kwasów omega-3, witamin z grupy B, magnezu, fosforu, wapnia oraz cynku. Nie muszę chyba dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wprowadzenia puddingu z nasionami chia do śniadaniowego menu?

Pudding chia

Zacznij dzień genialnym i smacznym śniadaniem, a na pewno będzie udany!
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem najlepiej rozpocząć wieczorem przed planowanym śniadaniem. Łączymy ze sobą mleko, cynamon, nasiona chia oraz miód. Powstałą mieszankę rozkładamy do pucharków lub miseczek.
  • Następnie przykrywamy wierzch przy pomocy folii spożywczej i wkładamy deser do lodówki na całą noc.
  • Rano będzie już gotowy, a nam zostaje tylko go udekorować.
  • I tu możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i bakalii oraz orzechów. Fajnym dodatkiem będzie też listek świeżej mięty, aby śniadanie super się prezentowało.
  • Smacznego!
pudding chia
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
  • Miniatura:
  • atlasstudio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani