w , ,

Zupa z botwiny z ziemniakami. Idealny wiosenny obiad

nadianb

Kiedy przychodzi wiosna, marzy mi się zupa z botwiny z ziemniakami. Jest orzeźwiająca i pełna smaku, a dodatek jajka i ziemniaków sprawia, że jest sycąca. Wiele osób mówi, że botwina to inaczej zwiastun wiosny i gdy pojawia się na talerzu, można śmiało rozpoczynać tę piękną porę roku.

Najlepsza botwina to ta z targu, która aż woła, by ją kupić. Jej jędrne i soczyste liście są do wykorzystania tylko przez jakiś okres, więc nie ma co zwlekać z kupnem. Zupa z jej udziałem może być przygotowana na wiele sposobów. Jedni wolą gorącą zupę, inni chłodnik, a wszystko zależy głównie od pogody, która zastanie nas tego dni. Albowiem wiosna jest niezwykle kapryśna, a pogoda potrafi zmienić się w kilka chwil!

Zupa z botwiny z ziemniakami
A_Lein, Getty Images

Zupa z botwiny z ziemniakami to jedna z naszych ulubionych potraw

Powyższa zupka może być klasyfikowana, jako jedna z najlepszych zup w naszym kraju. Jest o włos za rosołem i barszczem czerwonym, który tak każdy uwielbia. Najlepsza botwinka to ta przygotowana ze świeżych pędów, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by ukisić trochę liści i jadać ją w późniejszych porach roku.

Botwina to swojska zupa z wkładką z ziemniaków i jajka. Ma dość gęstą i treściwą konsystencję, a najlepiej smakuje ze świeżych warzyw z własnego pola lub od lokalnego rolnika. Czasami lepiej przejść się na bazar i kupić liście kilka złotych drożej, ale mieć pewność, że są najwyższej jakości.

Swojska botwina

Kwaskowata zupa o wyjątkowym kolorze, która podbije serce każdego fana orzeźwiających zupek.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 8 porcji

Dodatki

Sposób przygotowania

  • Umyj botwinkę pod bieżącą wodą, liście posiekaj na paseczki, buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Stawiamy bulion na gazie i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Dorzucamy buraki i gotujemy, aż będą miękkie.
  • Następny krok to dorzucenie liści botwiny, po kilku minutach dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy i oceniamy poziom kwaskowatości. Jeśli jest za mało kwaskowata, dolewamy więcej soku z cytryny.
  • Do miski przekładamy śmietanę i hartujemy ją z odrobiną gorącej zupy. Dolewamy śmietanę do garnka i mieszamy.
  • Zupę podajemy z dodatkiem jajka na twardo i ziemniaków.
Zobacz
zupa warzywna
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • nadianb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli