w

Został Ci czerstwy bochenek? Zrób z niego zapiekankę

czerstwy bochenek
CristianSabau, Getty Images

Jeśli masz po świętach czerstwy bochenek — nie wyrzucaj go! Można z niego zrobić fantastyczną zapiekankę obiadową. Akurat będziesz mieć okazję, by wykorzystać wszystkie resztki ze świąt.

Jak uniknąć marnowania jedzenia, które da się jeszcze przerobić? Otóż w zależności, z czym mamy do czynienia tak przerabiamy nasze produkty. Z resztek szynki można zrobić pieczone chipsy do zupy lub bazę do pizzy czy tarty. Czerstwy chleb może być idealny do zapiekanki, w której wylądują pieczarki, ser i pieczony kurczak.

Jeśli nie masz chleba, ale znajdzie się kilka bułek, również możesz je przerobić zgodnie z poniższym przepisem. Jeśli będzie Ci brakować jakiś dodatków, zużyj to co znajdziesz w swojej lodówce. Sprawdź jak zabrać się za ten obiad!

Zapiekanka w chlebie

Genialna zapiekanka z tym, co akurat znajdziesz w lodówce po świętach.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Odetnij górę bochenka i wydrąż środek. Mrożonki podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
  • Cebulę zeszklij, dodaj posiekane pieczarki i smaż, aż stracą na objętości.
  • Kurczaka podsmaż na gorącej patelni z dodatkiem przypraw. Jeśli zużywasz szynkę, wystarczy ją nieco podprażyć na patelni.
  • Jajko rozbełtaj w misce z mlekiem i śmietaną, dodaj warzywa, pieczarki, kukurydzę i mięso. Wlej całość do bochenka i posyp serem żółtym. Nakrywamy chleb odkrojonym brzegiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Kiedyś huczało w internecie na temat tego, jak odświeżyć stary chleb. Według autorki należało go porządnie oblać wodą, a następnie podpiec w piekarniku. Ten sposób może przydać się osobom, które mają pokrojone kromki, z którymi nie wiedzą, co zrobić, by nie wylądowały w koszu. Jeśli nie masz piekarnika, a tak jak powyżej zostało Ci sporo pokrojonego pieczywa — spróbuj wykorzystać kuchenkę mikrofalową.

Czerstwy bochenek wydaje się nie do odratowania, a okazuje się, że jest na niego kilka sposobów. Być może ty znasz jakieś wyjątkowe sposoby na jego odświeżenie? Daj znać w komentarzu!

  • Miniatura:
  • CristianSabau, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli