w

Jak przerobić wędliny ze świąt? Absolutnie ich nie wyrzucaj

Jak przerobić wędliny ze świąt
Cavan Images, Getty Images

Jak przerobić wędliny, które zostały ze świąt? A może myślisz, że ostatnia deska ratunku to oddać je psu? Otóż okazuje się, że wędlina w plasterkach może być bazą do wielu przekąsek i dań na ciepło. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, do czego można ją wykorzystać.

Jeśli zostało Ci sporo wędliny, możesz ją zamrozić i przechowywać do miesiąca czasu, innym sposobem jest skrojenie jej na kostkę i zamrożenie w porcjach. Jeden woreczek możesz przeznaczyć na omleta, inny na posypkę do zapiekanki. Warto podsmażyć szynkę na oleju i posypać zupę krem mięsnymi chipsami.

Sponsorowane

Genialnym sposobem jest wykorzystanie wędlin do farszu na gołąbki. Zamiast mięsa mielonego wystarczy zużyć pokrojone plasterki ulubionej szynki, której kupiliśmy za dużo. Nikt nie wyczuje różnicy w farszu, a ty nie zmarnujesz jedzenia.

Jak przerobić wędliny ze świąt
fot. anandaBGD, Getty Images Signature

Inne danie, które bardzo często wykonywałam z resztek mięsa, jest wytrawna tarta z jajkiem. Wystarczy zrobić kruchy spód, delikatnie go podpiec, a następnie rozmieszać kilka jajek, dorzucić szynkę, szczypiorek i ser, a następnie zapiec — idealne danie na ciepłą kolację.

Jak przerobić wędliny ze świąt
fot. KabVision, Getty Images

Istnieje wiele sposobów, by przerobić wędliny ze świąt, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia i chęć eksperymentowania. Pamiętajmy, aby nie marnować jedzenia i wykorzystać resztki wędlin, aby przygotować pyszne i zdrowe posiłki.

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • Cavan Images, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli