w ,

Zabrakło Ci śmietany do faworków? Możesz użyć tego zamiennika

faworków
Aneta_Gu, Getty Images

Brak śmietany do faworków to nie koniec świata, można ją zastąpić innym produktem, który jest lżejszy i odrobinę tańszy. Poszukaj w swojej lodówce jogurtu naturalnego i dodaj do masy na faworki, a wyjdą równie pyszne i delikatne!

Domowy chrust to pozostałość po dawnych czasach, gdy pączki nie były aż tak popularne. Nasze babcie przygotowywały go na specjalne okazje, a jedną z nich jest tłusty czwartek, który kończy radosny okres karnawału.

Jeśli zorientowałaś się w trakcie robienia, że nie wystarczy Ci śmietany do faworków lub nie chcesz używać tego produktu z jakichś względów, możesz zamienić ją na jogurt naturalny. Nie będzie czuć różnicy po usmażeniu, faworki w dalszym ciągu będą kruche i delikatne.

Faworki z jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny to zdrowszy odpowiednik śmietany. Jest mniej kaloryczny i lżejszy dla żołądka, jego smak jest niezwykle zbliżony, więc w wypiekach nie będzie czuć żadnej różnicy!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • W misce umieszczamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy i dolewamy jogurt naturalny, żółtka oraz spirytus. Całość zagniatamy na gładką masę i dzielimy ją na trzy części. Każdą z nich bijemy o blat kilkukrotnie.
  • Każdy kawałek cienko wałkujemy i tniemy na niezbyt długie paski, na środku każdego z nich robimy dziurkę i przewlekamy ciasto, by powstał kształt faworka.
  • W garnku rozgrzewamy olej (musi być porządnie rozgrzany) i smażymy faworki partiami do złotego koloru. Gotowy chrust odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Nie masz jeszcze pomysłu na słodkości na tłusty czwartek? Mamy kilka propozycji:

  • Miniatura:
  • Aneta_Gu, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli