Spis treści
Brak śmietany do faworków to nie koniec świata, można ją zastąpić innym produktem, który jest lżejszy i odrobinę tańszy. Poszukaj w swojej lodówce jogurtu naturalnego i dodaj do masy na faworki, a wyjdą równie pyszne i delikatne!
Domowy chrust to pozostałość po dawnych czasach, gdy pączki nie były aż tak popularne. Nasze babcie przygotowywały go na specjalne okazje, a jedną z nich jest tłusty czwartek, który kończy radosny okres karnawału.
Jeśli zorientowałaś się w trakcie robienia, że nie wystarczy Ci śmietany do faworków lub nie chcesz używać tego produktu z jakichś względów, możesz zamienić ją na jogurt naturalny. Nie będzie czuć różnicy po usmażeniu, faworki w dalszym ciągu będą kruche i delikatne.
Faworki z jogurtem naturalnym
Składniki
na 10 porcji
- 200 g mąka pszenna
- 20 g cukier puder
- 100 g jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 żółtko
- 20 ml spirytus
- 1 szczypta sól
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- W misce umieszczamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy i dolewamy jogurt naturalny, żółtka oraz spirytus. Całość zagniatamy na gładką masę i dzielimy ją na trzy części. Każdą z nich bijemy o blat kilkukrotnie.
- Każdy kawałek cienko wałkujemy i tniemy na niezbyt długie paski, na środku każdego z nich robimy dziurkę i przewlekamy ciasto, by powstał kształt faworka.
- W garnku rozgrzewamy olej (musi być porządnie rozgrzany) i smażymy faworki partiami do złotego koloru. Gotowy chrust odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Nie masz jeszcze pomysłu na słodkości na tłusty czwartek? Mamy kilka propozycji: