w ,

Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Bez smażenia w oleju!

faworki z ciasta francuskiego
vinicef, Getty Images

Takiego przepisu jeszcze u nas nie było. Faworki z ciasta francuskiego przygotujesz w 15 minut. I do tego w lżejszej formie, bez smażenia w głębokim oleju. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić!

Karnawał i Tłusty Czwartek to idealny moment na wypróbowanie nowych przepisów na faworki, oponki i pączki. I dziś mam dla Ciebie niesamowitą recepturę, która nie wymaga długiej listy składników, sporego nakładu pracy i dużo czasu. Czy to nie idealne kombinacja?

A jeśli dodam do tego, że faworki z tego przepisu nie wymagają smażenia w rozgrzanym i tryskającym oleju? Przygotujesz je w mgnieniu oka w piekarniku, bez nadmiaru tłuszczu. Chyba nie muszę dalej wyliczać?

Myślę, że dzisiejszy przepis to również ciekawa alternatywa dla osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w pieczeniu i gotowaniu. Z przepisem na faworki z ciasta francuskiego poradzi sobie nawet największy laik kuchenny. To także ciekawa alternatywa dla osób, które co roku przygotowują domowe faworki, oponki i pączki. Taka odmiana na pewno wprowadzi do każdej kuchni powiew świeżości.

Okej, no to chyba przechodzimy do przepisu. W końcu on jest tutaj najważniejszy!

Faworki z ciasta francuskiego

Przygotuj je w zupełnie nowej formie zaledwie z dwóch składników!
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Pieczenie: 10 min.

Składniki

na 25 porcji

Sposób przygotowania

  • Do przepisu możesz wykorzystać zarówno gotowe ciasto francuskie, jak i zrobić je sama od podstaw.
  • Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na blacie kuchennym.
  • Następnie dzielimy arkusz na mniejsze kawałki - jak na standardowe faworki.
  • W każdym elemencie robimy nacięcie, po czym wywijamy do środka oba końce ciasta francuskiego.
  • Tak przygotowane faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Następnie pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.
  • Smacznego!
faworki z ciasta francuskiego
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jak sama widzisz, wcale nie musisz spędzać w kuchni pół dnia, żeby zrobić domowe faworki. Ich przygotowanie może stać się również świetną formą zabawy z maluchami. Z racji, że nie będziesz pracować z rozgrzanym olejem, możesz zaangażować dzieciaki do wycinania faworków przy pomocy radełka. Na pewno taka praca bardzo im się spodoba!

Zobacz także: Faworki na piwie. Prosty przepis bez składania ciasta

  • Miniatura:
  • vinicef, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani