Spis treści
Przepis na faworki siostry Anastazji powinien znaleźć się w każdym domu. Dlaczego? Dzięki niemu wyjdą idealnie kruche i delikatne!
Siostry Anastazji chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Jej sprawdzone przepisy na domowe posiłki i genialne desery pokochała cała rzesza Polaków. Jak dla mnie jest prawdziwą mistrzynią sztuki kulinarnej, dlatego bardzo często i chętnie sięgam po jej przepisy. Za każdym razem wiem, że się nie zawiodę. I podobnie było w przypadku jej receptury na domowej roboty faworki. Po prostu palce lizać.
I choć do Tłustego Czwartku zostało jeszcze sporo czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić genialne faworki w trakcie karnawału. Tym bardziej jeśli masz pod ręką sprawdzony przepis! Chyba nie muszę dodawać nic więcej?
Trik na idealne faworki siostry Anastazji
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto wyjaśnić w czym tkwi klucz do sukcesu w tym przypadku. Aby przygotować perfekcyjny deser pod każdym kątem, musisz pamiętać o bardzo ważnej czynności.
Jak się okazuje, siostra Anastazja podczas pracy nad ciastem do faworków, pamięta, aby je odpowiednio napowietrzyć. To właśnie dzięki temu zabiegowi, słodki przysmak będzie idealnie kruchy i delikatny za każdym razem. Jak to robi? Otóż uderza w gotowe ciasto wielokrotnie wałkiem, co powoduje jego napowietrzenie. I to wszystko!
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis siostry Anastazji pomoże Ci osiągnąć sukces już za pierwszym podejściem. Dlatego nie zwlekaj ani chwili dłużej i bierz się do pracy. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się pysznym smakiem faworków jeszcze dziś! Co o tym myślisz?
Faworki siostry Anastazji
Składniki
na 25 porcji
- 6 szt. żółtko
- 12 łyżek śmietana (kwaśna i gęsta)
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia (płaskie)
- 400 g mąka (pszenna)
- 2 łyżki spirytus
- 1 szczypta sól
- cukier puder (do dekoracji)
- olej (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiana mąki, dzięki czemu faworki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia, żółtkami, śmietaną, solą oraz spirytusem.
- Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, wielokrotnie uderzamy w nie wałkiem, aby dobrze je napowietrzyć.
- Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienkie placki.
- Przy pomocy radełka wycinamy pojedyncze paski, po czym w każdym elemencie robimy dodatkowe nacięcie.
- Przekładamy obie końcówki paska przez otwór w środku i to wszystko!
- Gotowe faworki smażymy w rozgrzanym oleju przez kilka minut, do momentu aż nabiorą pięknych, złocistych kolorów.
- Usmażone faworki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem dekorujemy je cukrem pudrem.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, czy wcześniej znałaś ten przepis siostry Anastazji. Często przygotowujesz faworki w swoim domu? A może mówisz na nie chrust? Z taką nazwą również się spotkałam i ciekawi mnie, jakiej formy Ty używasz 🙂
Zobacz także: Szybki i tani pomysł na pyszny obiad jak u Babci. Jak zrobić pierogi leniwe?
Jeden komentarz