Spis treści
Domowe toffifee wygląda nieco inaczej od swojego sklepowego przedstawiciela, jednak jego smak jest tak samo dobry, jak i nie lepszy! Przepis jest banalnie prosty, wystarczy przestrzegać proporcji i temperatur, a słodycz wyjdzie genialny!
Zdradzę wam, że moją ulubioną słodkością ze sklepowej półki jest właśnie toffifee. Ciężko znaleźć jego zamiennik, a zrobienie go w domu zawsze kończyło się fiaskiem. Działo się tak aż do momentu, gdy nie odkryłam ciekawego brytyjskiego przepisu na domowe łakocie z zaledwie kilku składników.
Domowe toffifee
Składniki
na sztuk
- 0,5 szklanka orzechy laskowe (posiekane )
- 400 g masło
- 2,5 szklanka cukier
- 1/2 łyżeczka sól
- 2 tabliczka czekolada
Sposób przygotowania
- Orzechy wrzuć na patelnie i podprażaj przez kilka minut, aż staną się złote. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki.
- Do garnka wrzuć masło, cukier i sól. Całość rozpuszczaj na średnim ogniu, karmel będzie gotował się około 15-20 minut aż będzie jasnobrązowy i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj karmel, po każdym zanurzeniu łyżki musisz ją wypłukać, by karmel nie stężał na jej powierzchni. Uważaj, karmel jest bardzo gorący.
- W czasie gdy karmel się gotuje, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Po skończonym gotowaniu wylewamy karmel na blaszkę i pozostaw na 4 minuty, by się uformował. Następnie posypujemy czekolada oraz siekanymi orzechami.
- Blaszka musi odstać minimum 3 godziny, jeśli po tym czasie karmel dobrze nie stężeje, należy go wstawić do lodówki. Gotowy słodycz kroimy na kawałeczki.
Wartości odżywcze
Zobacz również: