w

Domowe toffifee z orzeszkami. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Domowe toffifee
cislander, Getty Images Pro

Domowe toffifee wygląda nieco inaczej od swojego sklepowego przedstawiciela, jednak jego smak jest tak samo dobry, jak i nie lepszy! Przepis jest banalnie prosty, wystarczy przestrzegać proporcji i temperatur, a słodycz wyjdzie genialny!

Zdradzę wam, że moją ulubioną słodkością ze sklepowej półki jest właśnie toffifee. Ciężko znaleźć jego zamiennik, a zrobienie go w domu zawsze kończyło się fiaskiem. Działo się tak aż do momentu, gdy nie odkryłam ciekawego brytyjskiego przepisu na domowe łakocie z zaledwie kilku składników.

Domowe toffifee

Chrupiące maślane toffi z roztopioną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami to najłatwiejszy domowy słodycz, który zachwyca zarówno dużych, jak i małych.
Sponsorowane
Czas całkowity 3 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
3 godz.

Składniki

na 12 sztuk

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Orzechy wrzuć na patelnie i podprażaj przez kilka minut, aż staną się złote. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki.
  • Do garnka wrzuć masło, cukier i sól. Całość rozpuszczaj na średnim ogniu, karmel będzie gotował się około 15-20 minut aż będzie jasnobrązowy i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj karmel, po każdym zanurzeniu łyżki musisz ją wypłukać, by karmel nie stężał na jej powierzchni. Uważaj, karmel jest bardzo gorący.
  • W czasie gdy karmel się gotuje, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Po skończonym gotowaniu wylewamy karmel na blaszkę i pozostaw na 4 minuty, by się uformował. Następnie posypujemy czekolada oraz siekanymi orzechami.
  • Blaszka musi odstać minimum 3 godziny, jeśli po tym czasie karmel dobrze nie stężeje, należy go wstawić do lodówki. Gotowy słodycz kroimy na kawałeczki.
Domowe toffifee

Wartości odżywcze

Domowe toffifee
Na porcję przypada:
Kalorie
269.2
Tłuszcze
 
6.4
g
10
%
Węglowodany
 
53.2
g
18
%
Błonnik
 
0.9
g
4
%
Białka
 
2.8
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • cislander, Getty Images Pro
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli