Spis treści
Szukasz pomysłu na niedzielny deser na zimno? Kultowa panna cotta spisze się w tej roli idealnie. Świetnie smakuje i fajnie się prezentuje jednocześnie!
Niedziela to czas kiedy możemy spędzić więcej czasu ze swoimi bliskimi, ładując baterie na nowy tydzień. To również idealny moment, aby przetestować nowy przepis i jednocześnie zaskoczyć swoich bliskich kulinarną niespodzianką.
I tak się składa, że mam dla Ciebie recepturę, która totalnie zawróci Ci w głowie. Już za moment dowiesz się, jak samodzielnie zrobić kultowy deser, który jest znany w każdym zakątku świata. Będzie smacznie, ciekawie i pięknie!
Deser bez pieczenia panna cotta
Dziś postawimy na włoskie klimaty w naszej kuchni. Bo to właśnie stamtąd pochodzi genialny deser w postaci panny cotty. Jest to połączenie kremowej śmietanki i mleka z pysznymi owocami w różnej postaci. Ciekawa forma podania, sprawdzone smaki i łatwość przygotowania tego deseru sprawi, że będziesz często do niego wracać.
Deser ten świetnie sprawdzi się zarówno w roli słodkiej niespodzianki po niedzielnym obiedzie, jak i może stać się ciekawą przekąską podczas imprezy urodzinowej, czy też wieczoru w gronie przyjaciół.
Włoski deser panna cotta
Składniki
na 6 porcji
- 500 ml mleko
- 500 ml śmietana 30%
- 5 łyżeczek żelatyna
- 100 g cukier
- 2 laski wanilia laska
- mus owocowy (do dekoracji)
- owoce (do dekoarcji)
Sposób przygotowania
- Pracę nad pysznym deserem rozpoczynamy od przygotowania żelatyny. W tym celu zalewamy ją 4 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
- W rondelku na palniku łączymy ze sobą śmietankę kremówkę, mleko oraz ziarenka wanilli. Jeśli nie uda Ci się kupić lasek wanilii, zawsze możesz użyć zamiennie gotowego ekstraktu z wanilii.
- Do mieszanki dodaj również cukier i podgrzewaj tak długo, aż produkt całkowicie się rozpuści.
- Po zagotowaniu i zdjęciu z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą w ten sposób mieszankę przelej do małych foremek i odstaw do wystudzenia. Dopiero wtedy możesz wstawić desery do lodówki do stężenia.
- Czas, kiedy desery będą tężeć, możesz poświęcić na odpoczynek lub zrobienie domowego musu owocowego.
- Kiedy deserki będą już gotowe, przełóż je na talerz i polej musem owocowym. Możesz dodatkowo ozdobić deser świeżymi owocami oraz liśćmi mięty.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie dzisiejszego przepisu wcale nie jest trudne. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go jeszcze dziś. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Skąd to wiem? W moim domu ciągle tylko słyszę: „Mamo, kiedy zrobisz ten pyszny biały deser ” 🙂 Co więcej, zachwyceni nim są również goście, którzy nas odwiedzają. Za każdym razem kiedy go serwuje, słyszę prośby o zdradzenie całej receptury.
Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wypróbowania przepisu na włoski deser na zimno. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe receptury na genialne słodkości, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje świeże nowinki w swojej kuchni.