w

Wiosenna sałatka. Bez ciężkiego sosu i udziwnień

Mykola Lunov

Wiosenna sałatka to odmiana dla wszystkich warzywnych sałatek z majonezem, które mogą być zbyt ciężkie dla niektórych z nas. Tym razem dressing wykonamy z połączenia oliwy i octu, a także kilku ziół.

Wiosna zawitała wielkimi krokami, a za nią dostawa świeżych warzyw do sklepów. Mimo że nie ma ich jeszcze za wiele, to znacznie łatwiej kupić rzodkiewkę czy ogórki, które będą miały smak, nie tak jak w przypadku zimowych warzyw, które pozostawiają wiele do życzenia.

wiosenna sałatka
bukiet warzyw/ fot. gregory_lee, Getty Images

Sałatkę możesz podać na dwa sposoby, jednym z nich jest warstwowe ułożenia warzyw, wtedy w szklanym naczyniu powstanie coś na wzór warzywnej tęczy, która wygląda niezwykle efektownie. Jeśli natomiast chcesz by, sos wymieszał się z wszystkimi składnikami i dotarł do każdego zakamarka, musisz zmieszać składniki. W dalszym ciągu wiosenna sałatka będzie ładnie wyglądać.

Dla mnie największym atutem tego dania jest prostota przygotowania. Można ją zrobić o poranku, wystarczy wstać 5 minut wcześniej. Gwarantuje, że jest to tego warte, gdyż świeże warzywa będą smakować znacznie lepiej niż te, które spędziły noc w lodówce.

Sałatka warzywna

Świeża sałatka bez majonezu będzie genialnie smakować i pięknie wyglądać. Cała gama soczystych kolorów w jednej misce.
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 3 porcje

Sos

Sposób przygotowania

  • Warzywa z puszki odsącz z zalewy. Awokado rozkrój na pół i podziel miąższ na kwadraty, a następnie wyciśnij do miski.
  • Resztę warzyw umyj i pokrój w kostkę.
  • W osobnej misce zrób dressing z oliwy i octu. Warzywa zmieszaj i zalej sosem lub ułóż warstwowo i polewaj po łyżce sosu co jedną warstwę.
  • Jeśli chcesz by sałatka była nieco bardziej treściwa, dodaj pokrojone paluszki krabowe lub ugotowaną kosmose ryżową.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Powyższy przepis to bazowa sałatka, którą można przerabiać specjalnie pod siebie. Możesz do niej dorzucić swoje ulubione mięso, paluszki krabowe czy kaszę, wszystko będzie ze sobą współgrało. Jeśli wolisz bardziej intensywny dressing, dodaj łyżkę musztardy i trochę miodu. Sałatka jest bardzo sycąca, zdrowa i smaczna a jedna porcja ma jedynie 400 kcal — w sam na lunch w pracy.

  • Miniatura:
  • Mykola Lunov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli