Spis treści
Wiosenna sałatka to odmiana dla wszystkich warzywnych sałatek z majonezem, które mogą być zbyt ciężkie dla niektórych z nas. Tym razem dressing wykonamy z połączenia oliwy i octu, a także kilku ziół.
Wiosna zawitała wielkimi krokami, a za nią dostawa świeżych warzyw do sklepów. Mimo że nie ma ich jeszcze za wiele, to znacznie łatwiej kupić rzodkiewkę czy ogórki, które będą miały smak, nie tak jak w przypadku zimowych warzyw, które pozostawiają wiele do życzenia.

Sałatkę możesz podać na dwa sposoby, jednym z nich jest warstwowe ułożenia warzyw, wtedy w szklanym naczyniu powstanie coś na wzór warzywnej tęczy, która wygląda niezwykle efektownie. Jeśli natomiast chcesz by, sos wymieszał się z wszystkimi składnikami i dotarł do każdego zakamarka, musisz zmieszać składniki. W dalszym ciągu wiosenna sałatka będzie ładnie wyglądać.
Dla mnie największym atutem tego dania jest prostota przygotowania. Można ją zrobić o poranku, wystarczy wstać 5 minut wcześniej. Gwarantuje, że jest to tego warte, gdyż świeże warzywa będą smakować znacznie lepiej niż te, które spędziły noc w lodówce.
Sałatka warzywna
Składniki
na porcje
- 1 puszka kukurydza
- 1 ogórek szklarniowy (jeden duży lub dwa małe)
- 2 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- 1 awokado
- 1 puszka fasola czerwona
Sos
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- 2 łyżka ocet winny
- 1/2 łyżeczka sól
Sposób przygotowania
- Warzywa z puszki odsącz z zalewy. Awokado rozkrój na pół i podziel miąższ na kwadraty, a następnie wyciśnij do miski.
- Resztę warzyw umyj i pokrój w kostkę.
- W osobnej misce zrób dressing z oliwy i octu. Warzywa zmieszaj i zalej sosem lub ułóż warstwowo i polewaj po łyżce sosu co jedną warstwę.
- Jeśli chcesz by sałatka była nieco bardziej treściwa, dodaj pokrojone paluszki krabowe lub ugotowaną kosmose ryżową.
Wartości odżywcze
Powyższy przepis to bazowa sałatka, którą można przerabiać specjalnie pod siebie. Możesz do niej dorzucić swoje ulubione mięso, paluszki krabowe czy kaszę, wszystko będzie ze sobą współgrało. Jeśli wolisz bardziej intensywny dressing, dodaj łyżkę musztardy i trochę miodu. Sałatka jest bardzo sycąca, zdrowa i smaczna a jedna porcja ma jedynie 400 kcal — w sam na lunch w pracy.
Wiosna w Twojej kuchni
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wyjdzie jak u mamy
Herbata brzozowa z młodych liści. Regularne picie czyni cuda
Szparagi w sosie holenderskim. Jak je zrobić?
Sałatka z botwinką do grilla. Pyszna i łatwa w wykonaniu
Domowa konfitura z rabarbaru. Aby wyszła idealna, dodaj te owoce
Najlepsze wiosenne obiady!
Z tym przepisem zupa szczawiowa uda się za każdym razem
Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym. Trochę jak mielone, trochę jak gołąbki
Szwedzka sałatka do obiadu. Przypomina popularną mizerię
Zobacz więcej