Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować żurek na maślance. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!
Święta wielkanocne nierozerwalnie kojarzą się nam z pysznym i aromatycznym żurkiem domowej roboty. I oczywiście można go zrobić na wiele ciekawych sposobów. Po pierwsze, na bazie kupnego zakwasu w butelce. Możesz również zrobić samodzielny zakwas, co wymaga sporego nakładu pracy i czasu.
Na pewno zgodzisz się ze mną, że organizacja świąt związana jest z całą masą działań. Lista zadań jest bardzo długa. Dlatego dziś przychodzę z pewnym rozwiązaniem, które może okazać się bardzo przydatne w tym gorącym okresie.
Dlaczego warto zrobić żurek na maślance?
Aby przyśpieszyć pracę w kuchni, a co za tym idzie, zaoszczędzić sporo czasu, wykorzystaj dzisiejszy przepis na wielkanocną zupę na bazie maślanki. Jest to nie tylko mega uproszczony patent, ale też nie wymaga on sporo czasu. Tak więc pyszną zupę możesz przygotować nawet na ostatnią chwilę, a i tak wyjdzie smacznie i ciekawie.
Wielkanocny żurek na maślance
Składniki
na 8 porcji
- 500 ml zakwas na żurek
- 1 l maślanka
- 250 ml śmietana 30%
- 1 szt. cebula
- 300 g kiełbasa
- 2 ząbki czosnek
- 4 szt. ziele angielskie
- 2 szt. liść laurowy
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 6 szt. jajko (ugotowane na twardo)
Sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Zaś ząbki czosnku obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę.
- Następnie podsmaż warzywa na rozgrzanej patelni na złocisty kolor.
- W międzyczasie zagotuj maślankę, po czym przecedź ją przez sitko.
- Powstałą w ten sposób serwatkę przelej do garnka i ponownie zagotuj.
- Następnie dodaj do niej zakwas na żurek.
- Jako kolejne składniki w garnku powinna znaleźć się cebula oraz czosnek.
- Na tym etapie możesz dodać również kiełbasę pokrojoną w cienkie plastry.
- Zupę na koniec dopraw do smaku i gotuj ją jeszcze przez 15 minut.
- Na koniec dodaj do mieszanki śmietankę. Pamiętaj, aby wlewać ją cienkim strumieniem.
- I to wszystko. Smacznego!
Oczywiście w domowym żurku nie może zabraknąć jajka ugotowanego na twardo. I możesz dodać go bezpośrednio do zupy lub pokroić je i umieścić wcześniej w talerzach, w których planujesz podać domowy żurek.
Zobacz także: Jak przechowywać chrzan, aby się nie zepsuł? Ta wiedza przyda się przed Wielkanocą