w ,

Jak przechowywać chrzan, aby się nie zepsuł? Ta wiedza przyda się przed Wielkanocą

jak przechowywać chrzan
DebbiSmirnoff, Getty Images Signature

Jednym z symboli kulinarnych Wielkanocy jest chrzan. Dziś podpowiemy, na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu. Zdradzimy również jak przechowywać chrzan, aby zachował swoją świeżość jak najdłużej.

Już za dwa tygodnie będziemy obchodzić święta wielkanocne. Na naszych stołach w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć oczywiście chrzanu. Jest to niezastąpiony element wielu dań i ciekawy dodatek, który jeszcze bardziej podkręca smak każdej potrawy.

Sponsorowane

A skoro o chrzanie już mowa, to czy wiesz, na co powinniśmy zwracać uwagę podczas jego zakupu? Jak w ogóle go przechowywać, aby zachował świeżość, jak najdłużej. Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Jak przechowywać chrzan, aby posłużył nam na dłużej?

Zanim przejdziemy do sprawdzonych metod przechowywania chrzanu, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę, podczas kupowania tego warzywa. Po pierwsze, zdrowy korzeń chrzanu jest twardy i ma jasnożółtą barwę. Po drugie, nie powinien być wysuszony w żadnym miejscu. Szerokim łukiem lepiej unikać także chrzanu, który ma na sobie zielone plamy.

jak przechowywać chrzan
Korzenie chrzanu/źródło: dulezidar, Getty Images

Kiedy już zakupimy dobry korzeń chrzanu, musimy zadbać o odpowiednie warunki przechowywania. I tu najlepszym rozwiązaniem jest lodówka. Zanim jednak włożysz warzywo do urządzenia, najpierw je umyj i osusz. Następnie włóż je do woreczka z suwakiem razem z nawilżonym kawałkiem ręcznika kuchennego. Moja lodówka ma specjalną szufladę na warzywa i to właśnie tam przechowuje również chrzan.

Sponsorowane

Na koniec warto dodać, że korzeń chrzanu można zarówno mrozić, jak i suszyć. Jeśli więc wiesz, że na pewno nie zużyjesz go w ciągu najbliższych dni, nie marnuj jedzenia i już na tym etapie podziel go na mniejsze kawałki. I w zależności od potrzeb, albo włóż go do zamrażarki, ale zasusz. W drugim przypadku możesz wykorzystać technikę suszenia grzybów.

I to wszystko! Koniecznie daj mi znać, jakie potrawy z chrzanem w roli głównej goszczą na Twoim wielkanocnym stole. Z niecierpliwością czekam na Twój komentarz.

Zobacz także: Jak gotować ziemniaki, aby zachwycały smakiem i wyglądem? Przyda się cytryna

  • Miniatura:
  • DebbiSmirnoff, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani