Spis treści
Zostały Ci jajka i nie masz pomysłu na świąteczną przekąskę i dekorację w jednym? Przychodzimy z pomocą! Wielkanocne kurczaki zrobią prawdziwą furorę.
Już jutro wszyscy zasiądziemy do niedzielnego śniadania ze swoimi bliskimi. Podzielimy się jajkiem, złożymy sobie życzenia oraz zjemy przepyszny żurek z poświęconym pokarmem. Podczas tego typu spotkań będziemy zajadać się również domowymi wypiekami i przekąskami na zimno.
Oczywiście na suto zastawionym świątecznym stole nie może zabraknąć również ciekawych dekoracji z akcentem wielkanocnym. I jak się okazuje, oba te światy można ze sobą połączyć. Fajna dekoracja wielkanocna i pyszna przekąska z jajkiem w roli głównej naprawdę istnieje. O czym przekonasz się już za chwilę. Jesteś na to gotowa?
To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sama ją przygotowała. I to jeszcze dziś!
Jak zrobić wielkanocne kurczaki?
Przepisem na fajnie prezentujący się dodatek na świąteczny stół podzielił się na Tik Toku kreatywny duet @wantable. Znajdź 5 minut, usiądź wygodnie i zapoznaj się z ciekawym przepisem. Gwarantuję Ci, że nie pożałujesz. Nie tylko w mgnieniu oka, ale i zaledwie z 4 składników możesz stworzyć genialną przekąskę na zimno oraz piękną dekorację wielkanocną jednocześnie!
Takich pomysłów nigdy za wiele. Tym bardziej w Wielką Sobotę, kiedy mamy ostatnią szansę na zrobienie przepisów wielkanocnych. Jutro już tylko będziemy świętować, dlatego warto zakończyć przygotowania świąteczne przyjemnym i ciekawym akcentem. I dzisiejszy przepis spisze się w tej roli idealnie!
Wielkanocne kurczaczki
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania jajek na twardo.
- Następnie obieramy je i nacinamy w taki sposób, aby powstał zygzak dookoła jajek.
- Do miski przerzucamy żółtka z ugotowanych jajek. Następnie dodajemy majonez.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dokładnie łączymy składniki, aby powstała jednolita mieszanka.
- Powstały miks przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy do pączków.
- Na koniec wypełniamy jajka przygotowanym przed chwilą farszem. Pamiętaj, ma on wystawać poza wysokość połówki białka.
- Przy pomocy ziarenek pieprzu oraz małych kawałków marchewki zrób oczka i nosek każdemu kurczakowi.
- Nie zapomnij również o kapeluszu, za który posłuży druga część białka.
- Smacznego!
Chcesz zobaczyć jak powstają urocze kurczaki z ugotowanych jajek? Obejrzyj poniższe nagranie, a wszystko stanie się jasne! Przygotowanie uroczych kurczaczków jest naprawdę bardzo proste, dlatego też poradzi sobie z nimi nawet największy laik kulinarny.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o zaprezentowanym wyżej przepisie. Moim zdaniem to prawdziwy strzał w 10, który warto wykorzystać. Zgadzasz się ze mną? A może znasz inne ciekawe rozwiązania na przygotowanie podobnych piękności? Czekam na ciekawe inspiracje!