w ,

Wielkanocne ciasteczka pisanki. Zrobisz je na ostatnią chwilę

ciasteczka pisanki
alisafarov, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak zrobić ciasteczka pisanki. Ten szybki i prosty przepis doskonale sprawdzi się tuż przed świętami.

Chyba zgodzisz się ze mną, że zorganizowanie świąt to wielkie przedsięwzięcie. Tym bardziej kiedy mają odwiedzić Cię krewni i spędzić w Twoim domu kilka dni. Oprócz zaplanowania i przygotowania całego świątecznego menu, pewnie jednocześnie wysprzątałaś cały dom. I to tak generalnie.

I w końcu mamy to Wielką Sobotę. Czas kiedy pójdziemy poświęcić pokarm w koszyczku i zaczniemy szykować się do świętowania. Dzisiejszy dzień to również dobry czas, aby zrealizować ostatnie tematy w kuchni.

Dlaczego warto zrobić ciasteczka pisanki?

A skoro już o przepisach wielkanocnych mowa, to jeśli masz trochę wolnego czasu i wypełnioną po brzegi lodówkę, możesz przygotować słodką niespodziankę na ostatnią chwilę. Ze sprawdzonym i łatwym przepisem na domowe ciasteczka, stworzysz małe arcydzieła w mgnieniu oka. Co więcej, w dekorowaniu świątecznych wypieków mogą pomóc maluchy. Będzie to dla nich prawdziwa frajda!

Wielkanocne ciasteczka pisanki

Kolorowe i kruche ciasteczka pisanki dosłownie rozpływają się w ustach. Palce lizać!
Czas całkowity 37 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 12 min.

Składniki

na 25 szt.

Sposób przygotowania

  • Pracę nad domowymi ciasteczkami rozpoczynamy od przesiania mąki.
  • Następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia oraz masłem.
  • Jako kolejne składniki dodajemy cukier i żółtka.
  • Nie zapominamy również o śmietanie.
  • Wyrabiamy ciasto przez chwilę, aż uzyskamy jednolitą i gładką mieszankę.
  • Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią aluminiową, po czym wkładamy je na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkujemy na cienki placek.
  • Przy pomocy foremek wycinamy kształt pisanek.
  • Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  • Na koniec pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że ciasteczka są bardzo delikatne, dlatego zaglądaj do nich często, aby się nie przypaliły. Smacznego!
ciasteczka pisanki
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

I tak jak wspomniałam wcześniej ciasteczka pisanki trzeba jeszcze udekorować. W tym zadaniu mogą pomóc maluchy. Możesz oczywiście postawić na gotowe produkty, jak pisaki z jadalnym lukrem lub kolorowe posypki. Świetnie sprawdzi się tu również domowy lukier oraz np. małe cukierki. Dzięki nim stworzycie genialne wzorki.

Więcej wielkanocnych inspiracji na słodkie wypieki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie. Wśród kulinarnych perełek czeka m.in. sprawdzony patent na babkę wielkanocną, którą zrobisz w 15 minut!

  • Miniatura:
  • alisafarov, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani