Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić genialny sos pieprzowy. Taki dodatek będzie pasował do wszystkiego!
Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że każde danie smakuje lepiej z pysznym sosem. Czy to w trakcie obiadu jako idealne trio z mięsem i ziemniakami, jak i dip do deski z wędlinami, czy w końcu oryginalna polewa do pieczonych ziemniaków, jajecznych kotletów oraz kuleczek ryżowych.
I tak się składa, że mam sprawdzony patent na genialny sos, który nigdy Cię nie zawiedzie. Co więcej, będzie pasował praktycznie do wszystkiego.
Niezastąpiony dodatek do dań – sos pieprzowy domowej roboty
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze 🙂 Wykorzystując dzisiejszy patent na domowy sos na bazie pieprzu, masz pewność, że trafisz w kubki smakowe każdego gościa. Co więcej, gęsta i kremowa konsystencja sprawia, że już od samego patrzenia na genialny sos, zrobisz się głodna.
Moim skromnym zdaniem sos do przygotowanych dań czy to na ciepło, czy też na zimno, jest jak wisienka na torcie. To taki niezastąpiony, a jednocześnie perfekcyjny puzzel, bez którego nie da się obejść. Też tak uważasz?
Domowej roboty sos pieprzowy
Składniki
na 1 porcja
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od posiekania w drobną kostkę cebulki szalotki. Następnie podsmaż ją na złocisty kolor z dodatkiem masła.
- Do cebulki dodaj po chwili mąkę, białe wino i pieprz marynowany.
- W osobnym garnku połącz śmietankę oraz musztardę. Do mieszanki dodaj również 1/4 szkl. bulionu. Powstałą mieszankę oraz resztę bulionu przelej do wcześniej przygotowanej cebulki. Gotuj przez chwilę.
- W międzyczasie zmiel w moździerzu ziarenka czarnego pieprzu.
- Dopraw mieszankę przy pomocy pieprzu i soli, po czym gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos stanie się idealnie gęsty.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wypróbujesz go w swojej kuchni już niebawem? A może jesteś fanką innego przepisu, którym z chęcią się ze mną podzielisz?