w

Tarta na kruchym spodzie z masą chałwową. Deser z 5 składników

Tarta na kruchym spodzie
demo10, Getty Images Signature

Są dwa typy ludzi: jedni uwielbiają spędzać długie godziny w kuchni, gdzie co rusz wymyślaną nowe receptury, drudzy chcą przygotować smaczne jedzenie w jak najkrótszym czasie. Dziś pragniemy przedstawić genialny deser, którego przygotowanie zajmie nam maksymalnie 30 minut i dodatkowo doliczyć czas chłodzenia w lodówce.

Tarta na kruchym spodzie rozpływa się na języku!

Czy wiesz, jak smakuje chałwa? Jeśli nie to można ją określić mianem słodkiej masy o charakterystycznym sezamowym posmaku. Jest bardzo krucha i dosłownie rozpływa się w ustach. Masa z takim dodatkiem będzie mieć bardzo oryginalny smak, a goście na pewno będą pytać, czego użyłaś do przygotowania wypieku. W momencie gdy powiesz, że całość to jedynie 5 składników na pewno wielu z nich w to nie uwierzy!

Tarta na kruchym spodzie
klasyczna chałwa sezamowa/ fot. Anetlanda, Getty Images

Tarta o kruchym spodzie będzie zawierać pokruszone krakersy. Możesz również użyć miażdżonych precelków czy klasycznych herbatników, jeśli nie lubisz tak słonego smaku. Na spód wyląduje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki, by nieco przełamać smak.

Słodko-słona tarta z chałwą

Taka tarta to ekspresowy deser, dla tych, co nie lubią czekać, aż biszkopt się upiecze i wystygnie, tutaj spód zrobisz z pokruszonych ciasteczek.
Czas całkowity 3 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
3 godz.

Składniki

na 10 porcji

Spód z krakersów

Masa

Sposób przygotowania

  • Zacznij od zmielenia krakersów w blenderze lub pokrusz je w worku, używając młotka do mięsa. Masło rozpuść i dolej do krakersów. Krakersy powinny mieć konsystencje wilgotnego piasku. Wsyp je na formę do tarty i uklep, by stworzyły spód. Wstaw go do lodówki.
  • Możesz go posmarować dżemem z czarnej porzeczki, kwaśny smak przełamie słodycza masy.
  • Chałwę pokrusz na drobne kawałki, wrzuć do garnka i zalej śmietanką. Doprowadź masę do wrzenia i cały czas mieszaj, by rozbić grudki chałwy. Kiedy masa stężeje odstaw ją na bok, by delikatnie przestygła, a następnie wlej ją do formy z wcześniej przygotowanym spodem.
  • Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin. Możesz ja przyozdobić pokruszoną chałwą.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Deser jest dość budżetowy jak na te czasy, całość przygotowania wyniesie Cię ok. 25 złotych. Dla porównania jeden kawałek tarty w kawiarni to koszt 15 złotych. Znaczniej bardziej opłaca się przygotować ją w domu, a jak widzisz, przepis jest bajecznie łatwy — nawet największy amator sobie z nią poradzi!

  • Miniatura:
  • demo10, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli