Spis treści
Są dwa typy ludzi: jedni uwielbiają spędzać długie godziny w kuchni, gdzie co rusz wymyślaną nowe receptury, drudzy chcą przygotować smaczne jedzenie w jak najkrótszym czasie. Dziś pragniemy przedstawić genialny deser, którego przygotowanie zajmie nam maksymalnie 30 minut i dodatkowo doliczyć czas chłodzenia w lodówce.
Tarta na kruchym spodzie rozpływa się na języku!
Czy wiesz, jak smakuje chałwa? Jeśli nie to można ją określić mianem słodkiej masy o charakterystycznym sezamowym posmaku. Jest bardzo krucha i dosłownie rozpływa się w ustach. Masa z takim dodatkiem będzie mieć bardzo oryginalny smak, a goście na pewno będą pytać, czego użyłaś do przygotowania wypieku. W momencie gdy powiesz, że całość to jedynie 5 składników na pewno wielu z nich w to nie uwierzy!
Tarta o kruchym spodzie będzie zawierać pokruszone krakersy. Możesz również użyć miażdżonych precelków czy klasycznych herbatników, jeśli nie lubisz tak słonego smaku. Na spód wyląduje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki, by nieco przełamać smak.
Słodko-słona tarta z chałwą
Sposób przygotowania
- Zacznij od zmielenia krakersów w blenderze lub pokrusz je w worku, używając młotka do mięsa. Masło rozpuść i dolej do krakersów. Krakersy powinny mieć konsystencje wilgotnego piasku. Wsyp je na formę do tarty i uklep, by stworzyły spód. Wstaw go do lodówki.
- Możesz go posmarować dżemem z czarnej porzeczki, kwaśny smak przełamie słodycza masy.
- Chałwę pokrusz na drobne kawałki, wrzuć do garnka i zalej śmietanką. Doprowadź masę do wrzenia i cały czas mieszaj, by rozbić grudki chałwy. Kiedy masa stężeje odstaw ją na bok, by delikatnie przestygła, a następnie wlej ją do formy z wcześniej przygotowanym spodem.
- Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin. Możesz ja przyozdobić pokruszoną chałwą.
Deser jest dość budżetowy jak na te czasy, całość przygotowania wyniesie Cię ok. 25 złotych. Dla porównania jeden kawałek tarty w kawiarni to koszt 15 złotych. Znaczniej bardziej opłaca się przygotować ją w domu, a jak widzisz, przepis jest bajecznie łatwy — nawet największy amator sobie z nią poradzi!