w

Cynamonowa tarta z jabłkiem. Zdrowy przepis bez cukru

Tarta z jabłkiem

Masz ochotę na coś słodkiego, ale aktualnie jesteś na diecie i masz ograniczone możliwości w kwestii jedzenia. Jabłkowa tarta powinna rozwiązać twój problem, będzie słodka, aromatyczna a cała blaszka to jedynie 800 kcal!
Nie lubimy długiego stania przy kuchennym blacie, dlatego przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Fit słodycze są napakowane odżywkami białkowymi, a nie jest to produkt. który każdy ma w swoim domu. Na szczęście ten przepis jest od niej wolny.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 50 min.

Sposób przygotowania

  • Daktyle namocz we wrzącej wodzie. Kiedy lekko zmiękną, wrzuć je do blendera razem z miodem, serkiem, mąką, maślanką oraz żółtkiem. Masa powinna być gęsta, ale niezwarta. Jeśli tak jest, dodaj odrobinę wody. Jabłko pokrój w kostkę i dorzuć do masy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą. Całość wymieszaj szpatułką, by piana zachowała swoją puszystość.
  • Masę wylewamy do formy na tartę, przyozdabiamy plasterkami jabłka i pieczemy 50 minut w 180*C, grzanie góra-dół.

Składniki

na 1 tarta

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli