Spis treści
Tarta z jabłkiem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale aktualnie jesteś na diecie i masz ograniczone możliwości w kwestii jedzenia. Jabłkowa tarta powinna rozwiązać twój problem, będzie słodka, aromatyczna a cała blaszka to jedynie 800 kcal! Nie lubimy długiego stania przy kuchennym blacie, dlatego przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Fit słodycze są napakowane odżywkami białkowymi, a nie jest to produkt. który każdy ma w swoim domu. Na szczęście ten przepis jest od niej wolny.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 50 min.
Sposób przygotowania
- Daktyle namocz we wrzącej wodzie. Kiedy lekko zmiękną, wrzuć je do blendera razem z miodem, serkiem, mąką, maślanką oraz żółtkiem. Masa powinna być gęsta, ale niezwarta. Jeśli tak jest, dodaj odrobinę wody. Jabłko pokrój w kostkę i dorzuć do masy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą. Całość wymieszaj szpatułką, by piana zachowała swoją puszystość.
- Masę wylewamy do formy na tartę, przyozdabiamy plasterkami jabłka i pieczemy 50 minut w 180*C, grzanie góra-dół.
Składniki
na 1 tarta
- 50 g daktyle
- 2 łyżki miód
- 200 g serek wiejski
- 80 g maślanka
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- 100 g mąka gryczana
- 1,5 jabłko
- 2 łyżeczka cynamon
Zobacz
Jeden komentarz