Spis treści
Wyobraź sobie słodki, cynamonowy aromat, który niesie się na cały dom. Tak właśnie się stanie, gdy upieczesz tarte z dynią, czyli jesienny deser, który musi u ciebie królować choć raz tej jesieni.
Ciasto ma aromatyczny krem oraz chrupiące brzegi z kruchego ciasta. Każdy kawałek to przyjemność sama w sobie. Tarta kojarzy się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie podaje się ją równie często co sernika w naszym kraju. Tarta z tego przepisu jest w wersji „na bogato” gdyż zawiera bitą śmietanę. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten dodatek lub zastąpić go np. polewą z syropu klonowego.
Tarta z dynią
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W misce wymieszaj składniki na ciasto i wyrób ręką. Całość zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
- Po czasie wyciągnij ciasto z lodówki i wyklej nim tortownicę (brzegi i dno). Zrób dziurki widelcem i wsyp suszoną fasolę jako obciążenie dla ciasta. Piecz w piekarniku przez 20 min. w 180*C. Po tym czasie wysyp fasolę i podpiecz jeszcze 5-10 minut do zarumienienia ciasta.
- Puree z dyni wymieszaj z jajkami, mlekiem skondensowanym i przyprawami. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 30 minut w 180*C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
- Kiedy ciasto przestygło, możemy się zając bitą śmietaną. Ubijamy ją na sztywno w misce, pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Śmietanę przelewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy. Górę posypujemy cynamonem.
Składniki
na 12 porcji
kruche ciasto
- 200 g mąka pszenna
- 100 g masło
- 40 g cukier puder
- 1 jajko
nadzienie dyniowe
- 500 g dyniowe purée
- 200 g mleko skondensowane (słodzone)
- 2 jajko
- 1 łyżeczka cynamon
- ½ łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1 szczypta goździki mielone
- 1 szczypta imbir mielony
dodatkowo
- 400 g śmietana 30%
- 1 łyżka cukier puder
- 1 szczypta cynamon
Sprawdź również inne przepisy na jesienne ciasta:
Jeden komentarz