w

Tarta z dynią, cynamonem i bitą śmietaną

Wyobraź sobie słodki, cynamonowy aromat, który niesie się na cały dom. Tak właśnie się stanie, gdy upieczesz tarte z dynią, czyli jesienny deser, który musi u ciebie królować choć raz tej jesieni.

Ciasto ma aromatyczny krem oraz chrupiące brzegi z kruchego ciasta. Każdy kawałek to przyjemność sama w sobie. Tarta kojarzy się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie podaje się ją równie często co sernika w naszym kraju. Tarta z tego przepisu jest w wersji „na bogato” gdyż zawiera bitą śmietanę. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten dodatek lub zastąpić go np. polewą z syropu klonowego.

Tarta z dynią

Ciasto wymaga cierpliwości przy przygotowaniu i długiego pieczenia. W kuchni nie ma miejsca na pośpiech, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki!
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 20 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W misce wymieszaj składniki na ciasto i wyrób ręką. Całość zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
  • Po czasie wyciągnij ciasto z lodówki i wyklej nim tortownicę (brzegi i dno). Zrób dziurki widelcem i wsyp suszoną fasolę jako obciążenie dla ciasta. Piecz w piekarniku przez 20 min. w 180*C. Po tym czasie wysyp fasolę i podpiecz jeszcze 5-10 minut do zarumienienia ciasta.
  • Puree z dyni wymieszaj z jajkami, mlekiem skondensowanym i przyprawami. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 30 minut w 180*C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
  • Kiedy ciasto przestygło, możemy się zając bitą śmietaną. Ubijamy ją na sztywno w misce, pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Śmietanę przelewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy. Górę posypujemy cynamonem.

Składniki

na 12 porcji

kruche ciasto

nadzienie dyniowe

dodatkowo

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sprawdź również inne przepisy na jesienne ciasta:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli