w

Tarta grzybowa z czterech składników!

Tarta grzybowa z kilku składników to genialna przekąska lub dodatek do zup. My polecamy dodać ją jako zamiennik paluszków z ciasta francuskiego do barszczu czerwonego.

Lubicie chodzić na grzybobranie? Jesienną porą nasze lasy obfitują w pokaźną ilość grzybów. Jedni chodzą, by się zrelaksować i wyciszyć na łonie natury, inni sprzedają swoje znaleziska. Ty zapewne okazjonalnie używasz ich w swojej kuchni jako dodatek do dań.

Ty też pewnie od czasu do czasu lubisz się wybrać się na poszukiwania grzybów. Po pokaźnych zbiorach pora na obróbkę grzybów, które po zerwaniu nie są w stanie długo poleżeć. Możesz je wysuszyć, zamrozić lub przygotować sos grzybowy, czyli w prostym tłumaczeniu doprawić grzyby i gotować je z cebulką aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Taki sos możesz wykorzystać do obiadu, a jeśli zostanie Ci jego nadmiar, tarta grzybowa przychodzi na ratunek. Będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta grzybowa

Tarte można przygotować w ekspresowym tempie, podobnie znika z talerza więc radzimy zrobić dwie porcje!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
tarta grzybowa

Sposób przygotowania

  • Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i na 10 minut pozostaw, by nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180*C. Formę na tartę (lub keksa) wykładamy ciastem, odstające brzegi zawijamy na zewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut.
  • W tym czasie podgrzewamy lekko sos grzybowy, ale nie dajemy mu zawrzeć. Do ciepłego płynu dodajemy dwa jajka i garść pomidorków koktajlowych. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i posypujemy tartym serem.
  • Tarte pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Składniki

na 1 tarta

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli