Spis treści
Puszysty biszkopt to marzenie każdej gospodyni domowej. Dziś zdradzę Ci sekret, dzięki któremu za każdym razem upieczesz mega puchate ciacho. To takie proste!
Biszkopt to podstawa wielu ciast, dlatego sprawdzony przepis na pyszne domowe ciasto powinien znaleźć się w każdym domu. I dziś właśnie tak się stanie. Z przepisem, który poznasz za chwilę, upieczenie idealnego biszkoptu pod każdym kątem będzie proste jak „bułka z masłem”. Domowy wypiek będzie nie tylko mega puszysty jak chmurka, ale i kremowy niczym najlepsza masa do ciast.
Dzisiejszy przepis na biszkopt przyda się zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy w trakcie świątecznych przygotowań. Jeśli więc planujesz robić ciasta na bazie biszkoptu, koniecznie wykorzystaj nasz przepis. Daję Ci 100% gwarancji, że nie pożałujesz!
Biszkopt puszysty jak chmurka
Składniki
na 15 porcji
- 5 szt. jajko
- 50 g mąka tortowa
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 120 g cukier (drobnoziarnisty)
- 30 g mąka ziemniaczana
- 80 ml mleko
- 1 szczypta sól
- 230 g mascarpone
- 50 g masło
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- kakao (3 łyżki, jeśli chcesz, aby biszkopt miał ciemny kolor)
Sposób przygotowania
- Zanim zaczniesz pracę nad biszkoptem, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. To bardzo ważne.
- Oddziel dokładnie białka od żółtek.
- Następnie ubij białka ze szczyptą soli. Zrób to w suchej i czystej misce, aby uzyskać jak najlepsze efekty.
- Kiedy białka będą już ubite - możesz to bardzo łatwo sprawdzić, przechylając szybko miskę do góry dnem, ubita mieszanka nie powinna się przemieścić - zacznij stopniowo dodawać małymi partiami połowę cukru. Najlepiej sprawdzi się tu cukier drobnoziarnisty. Możesz użyć również cukru pudru.
- W rondelku na palniku połącz masło i mleko. Powstałą mieszankę ostudź.
- Następnie zacznij ubijać mascarpone. Po chwili zacznij dodawać do miski po jednym żółtku.
- W misce powinna znaleźć się również mieszanka na bazie mleka, pozostała część cukru i ekstrakt waniliowy.
- Teraz dodaj do mieszanki wcześniej przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, rób to małymi partiami, bardzo delikatnie. Jeśli chcesz, aby biszkopt był ciemny, odejmij trzy łyżki mąki tortowej i zastąp ją 3 łyżkami kakao.
- Na koniec zacznij dodawać partiami ubite białka.
- Powstałą mieszankę przelewamy do formy do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę z ciastem ustawiamy na środkowym poziomie. Niżej ustawiamy miseczkę z wodą.
- Ciasto pieczemy 40 minut. Pamiętaj, podczas pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, ponieważ ciasto może opaść przez niekontrolowaną zmianę temperatury.
- Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika, aby nie opadło. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach.
- Jak sprawdzić czy biszkopt jest gotowy? Przy pomocy drewnianego patyczka. Wbij go delikatnie w ciasto, jeśli końcówka będzie sucha, to znak, że biszkopt jest idealny!
- I to wszystko!
Mega puszysty i kremowy biszkopt można jeść zarówno solo – z cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem. Możesz również podzielić go na cieńsze blaty i przełożyć kremem lub powidłami. Dzisiejszy biszkopt świetnie nada się do przygotowania tortów, gdzie zazwyczaj pieczemy kilka blatów biszkopta. Z naszym puszystym biszkoptem wystarczy jedno ciasto, które bez problemu pokroisz na mniejsze części.
Zobacz także: Zbity, twardy sernik to twoja pięta Achillesa? Mamy na to sposób