Spis treści
Zbity i twardy sernik może być wynikiem wielu czynników zewnętrznych, jak i błędnego przygotowania. By zneutralizować problem do minimum, powinniśmy dodać pewien składnik do masy serowej. Gwarantujemy, że będzie puszysty i sypki a ty zadowolona!
Sernik jest uważany za ciasto o wyższym poziomie trudności w przygotowaniu. Często wychodzi twardy i suchy lub wręcz przeciwnie jest lejący i ciężko go pokroić. Być może brakuje w twoim wypieku pewnego składnika, który spulchni ser? Sprawdź patent z odrobiną sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.
Pulchny sernik
Składniki
na 12 porcji
- 1 kg ser z wiaderka
- 250 g masło (miękkie)
- 1 1/3 szklanka cukier puder
- 6 jajko
- 150 ml śmietana 36%
- 4 łyżka mąka ziemniaczana
- skórka z cytryny
- 1/4 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
- W misce umieść miękkie masło i ucieraj je z porcjowanymi żółtkami (białka zostaw na później) i cukrem pudrem. Masa powinna być gładka i puszysta. Do masła dorzuć twaróg z wiaderka, mąkę ziemniaczaną, esencję waniliową, sodę oraz śmietankę. Miksuj, aż całość się dobrze połączy. Dodaj startą skórkę z cytryny i odstaw całość na bok.
- W osobnej misce ubij białka na sztywno i dodaj do masy serowej po szpatułce. Mieszaj białka drewnianą łyżką, by nie stracić puszystości.
- Rozgrzej piekarnik do 170*C. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę. Studzimy sernika w piekarniku i wyciągamy, dopiero gdy ostygnie.
Zobacz także: