w

Zbity, twardy sernik to twoja pięta Achillesa? Mamy na to sposób

Zbity, twardy sernik

Zbity i twardy sernik może być wynikiem wielu czynników zewnętrznych, jak i błędnego przygotowania. By zneutralizować problem do minimum, powinniśmy dodać pewien składnik do masy serowej. Gwarantujemy, że będzie puszysty i sypki a ty zadowolona!

Sernik jest uważany za ciasto o wyższym poziomie trudności w przygotowaniu. Często wychodzi twardy i suchy lub wręcz przeciwnie jest lejący i ciężko go pokroić. Być może brakuje w twoim wypieku pewnego składnika, który spulchni ser? Sprawdź patent z odrobiną sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.

Pulchny sernik

Do masy sernikowej dorzuć 1/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia, a zyskasz niesamowicie pulchną masę serową.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • W misce umieść miękkie masło i ucieraj je z porcjowanymi żółtkami (białka zostaw na później) i cukrem pudrem. Masa powinna być gładka i puszysta. Do masła dorzuć twaróg z wiaderka, mąkę ziemniaczaną, esencję waniliową, sodę oraz śmietankę. Miksuj, aż całość się dobrze połączy. Dodaj startą skórkę z cytryny i odstaw całość na bok.
  • W osobnej misce ubij białka na sztywno i dodaj do masy serowej po szpatułce. Mieszaj białka drewnianą łyżką, by nie stracić puszystości.
  • Rozgrzej piekarnik do 170*C. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę. Studzimy sernika w piekarniku i wyciągamy, dopiero gdy ostygnie.
Zbity, twardy sernik
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli