Spis treści
Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować genialne szparagi w sosie holenderskim. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
Szukasz pomysłu na ciekawe i smaczne śniadanie? Jednocześnie chciałabyś wykorzystać sezonowość warzyw. Tak, aby na stole pojawiły się świeże i zdrowe dodatki. Jeśli tak, mamy przepis, który na pewno skradnie Twoje serce. I to z kilku powodów.
Po pierwsze, będzie na pewno oryginalnie. No i oczywiście mega smacznie. Co więcej, pyszny posiłek przygotujemy w mgnieniu oka. I to tak naprawdę z kilku składników. I choć jest to raczej forma śniadaniowa, możesz również zaserwować ją na podwieczorek lub kolację. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!
Dlaczego szparagi w sosie holenderskim?
Zanim przejdziemy do szczegółów dzisiejszego przepisu, chciałabym w ogóle wyjaśnić, dlaczego padło akurat na taki wybór. Po pierwsze, wzięłam pod uwagę sezon na szparagi, który trwa w najlepsze. Po drugie, chciałam stworzyć szybki i prosty pomysł na śniadanie, z którym każdy sobie poradzi.
Duże znaczenie miał również fakt, że kombinacja zielonych szparagów w połączeniu z sosem holenderskim to prawdziwe niebo w gębie. Ten duet smakuje nieziemsko, ale jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego coś ekstra. I w tej roli świetnie sprawdzi się zarówno jajko w koszulce, jak i ugotowane na miękko. Jeśli dodasz do tego jeszcze pyszne i chrupiące świeżo pieczywo… No po prostu niebo w gębie!
Na koniec jeszcze jedna kwestia, jeśli zastanawiasz się czym tak naprawdę jest sos holenderski, śpieszę z odpowiedzią. Jest to kremowy i gęsty sos na bazie masła, żółtek i cytryny. Niekiedy dodaje się do niego również białe wino. Taki dodatek świetnie komponuje się nie tylko z zielonymi szparagami, ale i jajkami, gotowanymi rybami, czy młodymi ziemniakami. Jak sama więc widzisz, ma bardzo szerokie zastosowanie.
Zielone szparagi w sosie holenderskim
Składniki
na 4 porcje
Sposób przygotowania
- Pracę nad pysznym śniadaniem rozpoczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. W tym celu roztapiamy i podgrzewamy masło.
- W międzyczasie ubijamy ze sobą żółtka, sok z cytryny oraz przyprawy.
- Kiedy już uzyskamy efekt piany, dodajemy stopniowo gorące masło.
- W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty oraz puszysty krem.
- Co zaś tyczy się zielonych szparagów, możesz zarówno ugotować je, jak i upiec na grillu.
- W międzyczasie możesz przygotować również jajka w koszulkach, na miękko lub twardo.
- Wszystkie składniki łączymy na koniec. I to wszystko, smacznego!