w , , , ,

Szparagi w sosie holenderskim. Jak je zrobić?

szparagi w sosie holenderskim
Lesyy, Getty Images

Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować genialne szparagi w sosie holenderskim. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Szukasz pomysłu na ciekawe i smaczne śniadanie? Jednocześnie chciałabyś wykorzystać sezonowość warzyw. Tak, aby na stole pojawiły się świeże i zdrowe dodatki. Jeśli tak, mamy przepis, który na pewno skradnie Twoje serce. I to z kilku powodów.

Po pierwsze, będzie na pewno oryginalnie. No i oczywiście mega smacznie. Co więcej, pyszny posiłek przygotujemy w mgnieniu oka. I to tak naprawdę z kilku składników. I choć jest to raczej forma śniadaniowa, możesz również zaserwować ją na podwieczorek lub kolację. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Dlaczego szparagi w sosie holenderskim?

Zanim przejdziemy do szczegółów dzisiejszego przepisu, chciałabym w ogóle wyjaśnić, dlaczego padło akurat na taki wybór. Po pierwsze, wzięłam pod uwagę sezon na szparagi, który trwa w najlepsze. Po drugie, chciałam stworzyć szybki i prosty pomysł na śniadanie, z którym każdy sobie poradzi.

Duże znaczenie miał również fakt, że kombinacja zielonych szparagów w połączeniu z sosem holenderskim to prawdziwe niebo w gębie. Ten duet smakuje nieziemsko, ale jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego coś ekstra. I w tej roli świetnie sprawdzi się zarówno jajko w koszulce, jak i ugotowane na miękko. Jeśli dodasz do tego jeszcze pyszne i chrupiące świeżo pieczywo… No po prostu niebo w gębie!

Na koniec jeszcze jedna kwestia, jeśli zastanawiasz się czym tak naprawdę jest sos holenderski, śpieszę z odpowiedzią. Jest to kremowy i gęsty sos na bazie masła, żółtek i cytryny. Niekiedy dodaje się do niego również białe wino. Taki dodatek świetnie komponuje się nie tylko z zielonymi szparagami, ale i jajkami, gotowanymi rybami, czy młodymi ziemniakami. Jak sama więc widzisz, ma bardzo szerokie zastosowanie.

Zielone szparagi w sosie holenderskim

Nie masz pomysłu na wiosenne śniadanie? Przychodzimy z pomocą!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 5 min.

Składniki

na 4 porcje

Sos holenderski:

Szparagi:

  • 12 szt. szparagi (zielone)
  • 4 szt. jajko (w koszulce lub na miękko, opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Pracę nad pysznym śniadaniem rozpoczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. W tym celu roztapiamy i podgrzewamy masło.
  • W międzyczasie ubijamy ze sobą żółtka, sok z cytryny oraz przyprawy.
  • Kiedy już uzyskamy efekt piany, dodajemy stopniowo gorące masło.
  • W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty oraz puszysty krem.
  • Co zaś tyczy się zielonych szparagów, możesz zarówno ugotować je, jak i upiec na grillu.
  • W międzyczasie możesz przygotować również jajka w koszulkach, na miękko lub twardo.
  • Wszystkie składniki łączymy na koniec. I to wszystko, smacznego!
szparagi w sosie holenderskim
Zobacz
jajka w koszulce sos holenderski
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • Lesyy, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani