w

Smażąc pieczarki, zauważyłaś na patelni wodę? Wiemy, co robisz źle

konstiantynzapylaie

Mogłoby się wydawać, że smażenie pieczarek to proste zadanie. Jak się jednak okazuje, wiele osób smaży pieczarki w zły sposób. A tak łatwo to naprawić!

Na bazie pieczarek można stworzyć całą masę genialnych dań. Pyszną zupę, kremowy sos, czy w końcu farsz do wielu posiłków. Możliwości jest naprawdę sporo. Co więcej, grzyby te są łatwo dostępnym produktem. Bez problemu możemy kupić je w każdym supermarkecie przez cały rok.

Sponsorowane

I choć w teorii wszystko zdaje się być bezproblemowe, w praktyce bywa już różnie… Bo o ile wydaje się, że pieczarki są prostym i szybkim składnikiem do przygotowania, wystarczy jeden błąd, który kradnie cały ich potencjał. A jak się okazuje, popełniamy go bardzo często, więc czas z nim skończyć raz na zawsze!

Pieczarki – jak je smażyć w odpowiedni sposób?

Przygotowując danie na bazie pieczarek, najczęściej je smażymy. I to właśnie w trakcie tego procesu popełniamy duży błąd, który ma wpływ na smak i strukturę grzybów. O co chodzi? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Zanim jednak przejdziemy do smażenia pieczarek, warto pamiętać, że przed obróbką cieplną należy je odpowiednio przygotować. Osobiście jestem zwolenniczką obierania grzybów, dlatego zawsze dokładnie je czyszczę. Wiem, że są też osoby, które je myją, po czym od razu kroją na mniejsze kawałki. Oczywiście ta metoda również jest poprawna. Należy jednak pamiętać, aby po takim myciu trzeba dokładnie je osuszyć z nadmiaru wody. W przeciwnym wypadku będą wodniste.

Sponsorowane

Kiedy mamy już oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, czas zająć się patelnią. Zanim wrzucimy na nią grzyby, musi być ona dobrze rozgrzana i natłuszczona. Ja najczęściej smażę pieczarki na maśle i Tobie również polecam tę metodę. Grzyby pięknie się rumienią i nie są przesiąknięte nadmiarem tłuszczu jak chociażby w przypadku oleju.

pieczarki
Smażone pieczarki/źródło: Tobias Buschmann, Getty Images

Pieczarki smażę na patelni na małym ogniu, aby miały czas odparować. Co więcej, doprawiam je dopiero pod koniec smażenia. I tu kluczowa sprawa. Nigdy nie dodawaj do pieczarek soli na początku smażenia. To właśnie przez ten błąd, na patelni pojawia się niepotrzebnie woda. W konsekwencji zamiast pięknie usmażonych grzybów, mamy gąbczaste i rozmiękłe kawałki jakiejś paćki.

Teraz już wiesz, jak smażyć pieczarki, aby otrzymać przepyszne rezultaty. Grzyby w takiej postaci staną się bazą wielu genialnych posiłków. Wystarczą małe zmiany, a efekty będą niesamowite!

Zobacz także: Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Przerób je na pasztet!

  • Miniatura:
  • konstiantynzapylaie
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani