Spis treści
Smalczyk do smarowania kanapek zyskuje coraz większą popularność. Najczęściej podaje się go z karmelizowaną cebulką lub jabłkiem, jednak w tym przepisie nie znajdziecie żadnego z tych składników! Jeśli dodasz orzechy włoskie, zyskasz nowy ciekawy produkt do smarowania kanapek. Taki smalczyk będzie hitem na twoim świątecznym stole!
Smalec to wytopiona słonina z dodatkami, jedni preferują jabłka a inni cebulkę, ale mało kto korzysta z dodatku orzechów włoskich, a to duży błąd! Na pierwszy rzut oka to połączenie nie wypada zbyt zachęcająco, jednak nie warto się z góry zrażać! Gwarantujemy, że zachwycisz się po pierwszym kęsie.
Do przygotowania przysmaku potrzebujesz tylko dwóch składników: słoniny i orzechów. Wszelkie dodatki są zbędne! Smalczyk będziesz umieszczać w wyparzonym słoiku, więc jego też warto wcześniej przygotować.
Gotowy smalec możesz przechowywać w lodówce przez wiele tygodni. Kromka świeżego chleba ze smalcem to prawdziwy przysmak dla fanów tego smarowidła.
Smalec z orzechami włoskimi
Składniki
na słoiki
- 500 g słonina
- 1/2 szklanka orzechy włoskie (drobno posiekane)
- szczypta sól
- szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Słoninę pokrój na małe kawałki i podsmażaj na patelni, aż się wytopi i powstaną małe skwarki. Dosyp orzechy włoskie i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
- Smalczyk przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem a poczekaj, aż wystygną.
- Smalec jest gotowy! Przechowuj go w lodówce.