w

Smalczyk z niecodziennym dodatkiem. Przyjemnie chrupie na kanapce

Smalczyk

Smalczyk do smarowania kanapek zyskuje coraz większą popularność. Najczęściej podaje się go z karmelizowaną cebulką lub jabłkiem, jednak w tym przepisie nie znajdziecie żadnego z tych składników! Jeśli dodasz orzechy włoskie, zyskasz nowy ciekawy produkt do smarowania kanapek. Taki smalczyk będzie hitem na twoim świątecznym stole!

Smalec to wytopiona słonina z dodatkami, jedni preferują jabłka a inni cebulkę, ale mało kto korzysta z dodatku orzechów włoskich, a to duży błąd! Na pierwszy rzut oka to połączenie nie wypada zbyt zachęcająco, jednak nie warto się z góry zrażać! Gwarantujemy, że zachwycisz się po pierwszym kęsie.

Do przygotowania przysmaku potrzebujesz tylko dwóch składników: słoniny i orzechów. Wszelkie dodatki są zbędne! Smalczyk będziesz umieszczać w wyparzonym słoiku, więc jego też warto wcześniej przygotować.

Gotowy smalec możesz przechowywać w lodówce przez wiele tygodni. Kromka świeżego chleba ze smalcem to prawdziwy przysmak dla fanów tego smarowidła.

Smalec z orzechami włoskimi

Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 2 słoiki

Sposób przygotowania

  • Słoninę pokrój na małe kawałki i podsmażaj na patelni, aż się wytopi i powstaną małe skwarki. Dosyp orzechy włoskie i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
  • Smalczyk przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem a poczekaj, aż wystygną.
  • Smalec jest gotowy! Przechowuj go w lodówce.
Smalczyk
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli