w

Śledzie po cygańsku na świąteczny stół

Śledzie po cygańsku to propozycja prostej sałatki, którą zachwalają wszyscy domownicy. Najlepiej sprawdza się jako przekąska na spotkaniach rodzinnych. Ich smak jest bardzo intensywny i aromatyczny, wszystko dzięki warzywom i sosu.

Najważniejszym punktem dania są dobrej jakości śledzie i sos musztardowo-keczupowy, warzywa czy grzyby można używać zamiennie. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i trzeba się naprawdę postarać, by ją zepsuć. Można ją wcześniej przygotować, śmiało może poleżeć kilka dni w lodówce.

Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 10 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
2 godziny
śledzie po cygańsku
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Śledzie kroimy na kawałki, tak samo robimy w przypadku papryki konserwowej, pieczarek, ogórków i cebuli. Wszystko wrzucamy do dużej miski.
  • W małej misce ląduje przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, keczup i musztarda. Następnie dorzucamy przyprawy i mieszamy sos.
  • Łączymy śledzie z sosem i chłodzimy całość w lodówce przez kilka godzin, wtedy wszystkie smaki się połączą.

Składniki

na 5 porcji

sos:

Wartości odżywcze Zobacz

Śledziowa sałatka
Na porcję przypada:
Kalorie
285
Tłuszcze
 
20.6
g
32
%
Węglowodany
 
6.2
g
2
%
Błonnik
 
1.4
g
6
%
Białka
 
18.8
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz