w

Śledzie po cygańsku na świąteczny stół

Śledzie po cygańsku to propozycja prostej sałatki, którą zachwalają wszyscy domownicy. Najlepiej sprawdza się jako przekąska na spotkaniach rodzinnych. Ich smak jest bardzo intensywny i aromatyczny, wszystko dzięki warzywom i sosu.

Najważniejszym punktem dania są dobrej jakości śledzie i sos musztardowo-keczupowy, warzywa czy grzyby można używać zamiennie. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i trzeba się naprawdę postarać, by ją zepsuć. Można ją wcześniej przygotować, śmiało może poleżeć kilka dni w lodówce.

Śledziowa sałatka

Czas całkowity 2 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
2 godz.
śledzie po cygańsku

Sposób przygotowania

  • Śledzie kroimy na kawałki, tak samo robimy w przypadku papryki konserwowej, pieczarek, ogórków i cebuli. Wszystko wrzucamy do dużej miski.
  • W małej misce ląduje przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, keczup i musztarda. Następnie dorzucamy przyprawy i mieszamy sos.
  • Łączymy śledzie z sosem i chłodzimy całość w lodówce przez kilka godzin, wtedy wszystkie smaki się połączą.

Składniki

na 5 porcji

sos:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli