Spis treści
Śledzie po cygańsku to propozycja prostej sałatki, którą zachwalają wszyscy domownicy. Najlepiej sprawdza się jako przekąska na spotkaniach rodzinnych. Ich smak jest bardzo intensywny i aromatyczny, wszystko dzięki warzywom i sosu.
Najważniejszym punktem dania są dobrej jakości śledzie i sos musztardowo-keczupowy, warzywa czy grzyby można używać zamiennie. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i trzeba się naprawdę postarać, by ją zepsuć. Można ją wcześniej przygotować, śmiało może poleżeć kilka dni w lodówce.
Śledziowa sałatka
Sposób przygotowania
- Śledzie kroimy na kawałki, tak samo robimy w przypadku papryki konserwowej, pieczarek, ogórków i cebuli. Wszystko wrzucamy do dużej miski.
- W małej misce ląduje przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, keczup i musztarda. Następnie dorzucamy przyprawy i mieszamy sos.
- Łączymy śledzie z sosem i chłodzimy całość w lodówce przez kilka godzin, wtedy wszystkie smaki się połączą.
Składniki
na 5 porcji
- 500 g filety śledziowe
- 1 cebula
- 150 g papryka marynowana
- 100 g pieczarki marynowane
- 150 g ogórek konserwowy
sos:
- 4 łyżka ketchup pikantny (lub łagodny)
- 2 łyżeczka musztarda
- 4 łyżka olej rzepakowy
- 1 ząbek czosnek
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- szczypta papryka ostra mielona
- szczypta cukier
Jeden komentarz