Spis treści
Śledzie po szwedzku to miła odmiana dla tradycyjnej ryby podawanej w occie lub oleju. Przekąska będzie gotowa w krótkim czasie, wystarczy, że przygotujesz aromatyczną marynatę i zanurzysz w niej filety.
Jeśli szukasz sposobu na podanie śledzi, by nie były takie jak zwykle, mamy coś dla ciebie. Wystarczy cebula, marchewka oraz kilka przypraw, a twoje filety zyskają wspaniały. Aby były pełne smaku, należy je marynować przez jedną dobę w lodówce.
Śledzie po szwedzku
Sposób przygotowania
- Śledzie wyciągamy z solanki i płuczemy. Aby pozbyć się nadmiaru soli, moczymy je w mleku około 1 godzinę.
- Odsączone filety suszymy i kroimy na kawałki.
- Warzywa obieramy na kawałki, kroimy na plasterki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy przyprawy, cukier i ocet. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z gazu. Kiedy marynata jest chłodna, dorzucamy śledzie. Całość przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Możemy je przechowywać do 4 tygodni.
Składniki
na 4 słoiki
- 1 kg śledź (ala matias)
- 3 cebula czerwona
- 2 marchew
- 200 ml woda
- 200 g cukier
- 6 liść laurowy
- 20 ziele angielskie
- 10 pieprz
2 komentarzy