w

Śledzie po szwedzku. Idealne na urodzinowy stół

Śledzie po szwedzku to miła odmiana dla tradycyjnej ryby podawanej w occie lub oleju. Przekąska będzie gotowa w krótkim czasie, wystarczy, że przygotujesz aromatyczną marynatę i zanurzysz w niej filety.

Jeśli szukasz sposobu na podanie śledzi, by nie były takie jak zwykle, mamy coś dla ciebie. Wystarczy cebula, marchewka oraz kilka przypraw, a twoje filety zyskają wspaniały. Aby były pełne smaku, należy je marynować przez jedną dobę w lodówce.

Śledzie po szwedzku

Pyszna przekąska na imprezowym i świątecznym stole. Rybę można przechowywać w lodówce do 4 tygodni od przygotowania.
Czas całkowity 1 dzień
Czas przygotowywania 1 dzień
śledzie po szwedzku

Sposób przygotowania

  • Śledzie wyciągamy z solanki i płuczemy. Aby pozbyć się nadmiaru soli, moczymy je w mleku około 1 godzinę.
  • Odsączone filety suszymy i kroimy na kawałki.
  • Warzywa obieramy na kawałki, kroimy na plasterki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy przyprawy, cukier i ocet. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z gazu. Kiedy marynata jest chłodna, dorzucamy śledzie. Całość przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Możemy je przechowywać do 4 tygodni.

Składniki

na 4 słoiki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli