Spis treści
W te święta zrezygnuj z tradycyjnego sernika. Zamiast niego podaj sernik z pianką malinową. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Trudno wyobrazić sobie udane święta wielkanocne bez pysznych wypieków domowej roboty. I kiedy myślę o ciastach serwowanych w tym wyjątkowym okresie, w pierwszej trójce znajduje się oczywiście kultowy sernik.
Na pewno masz w swoich zbiorach sprawdzony przepis na to pyszne ciasto. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować czegoś nowego. Genialny sernik z pianką malinową spisze się w tej roli idealnie. I to z kilku powodów. Po pierwsze, fenomenalnie się prezentuje, dlatego też będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Po drugie, połączenie kremowego sernika z pianką malinową to prawdziwy strzał w 10. Deser na zimno smakuje wręcz wyśmienicie, dlatego nie zdziwi Cię fakt, że to ciasto znika z talerzy w mgnieniu oka. Chyba nie muszę dodawać nic więcej?
Wielkanocny sernik z malinową pianką
Składniki
na 12 porcji
Spód:
- 1 opakowanie herbatniki (maślane)
- 80 g masło (roztopione)
Masa serowa:
Malinowa pianka:
- 300 ml śmietana 30%
- 2 szt. galaretka (malinowa)
- 350 ml woda (wrzątek)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu należy zblendować herbatniki i połączyć je z roztopionym masłem. Powstałą mieszankę przełóż na spód formy. I pierwszy etap mamy już za sobą.
- Czas zająć się masą serową. Na początek oddziel żółtka od białek.
- Następnie rozpuść masło.
- Przy pomocy miksera zacznij łączyć ze sobą żółtka i cukier.
- Jako kolejne składniki zacznij dodawać: ser z wiaderka, budynie oraz roztopione masło. Pamiętaj, rób to w małych porcjach, na raty. Nie zapomnij również o dodaniu śmietanki.
- Na koniec ubij osobno białka ze szczyptą soli. Dodaj je do mieszanki serowej. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek.
- Powstałą mieszankę serową przelej do formy z ciasteczkowym spodem. Następnie piecz przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj piankę malinową. Galaretkę malinową rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Następnie ubij śmietankę i zacznij dodawać stopniowo ostudzoną galaretkę.
- Powstały miks przelej na ostudzony sernik, po czym wstaw do lodówki do stężenia.
- Smacznego!
Oczywiście gotowy sernik możesz udekorować. I tu świetnie spiszą się świeże maliny, jak i mus malinowy. Możesz wykorzystać również polewę czekoladową – zarówno z gorzkiej, jak i białej czekolady. Z racji, że sernik podasz podczas świąt, możesz udekorować go dodatkowo przy pomocy wielkanocnych dekoracji w jadalnym wydaniu. Niezależnie od ostatecznego wyboru, sernik z dzisiejszego przepisu będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.
A jeśli szukasz więcej pomysłów na wielkanocne przepisy i desery lub brakuje Ci ciekawych porad kuchennych, zajrzyj koniecznie do naszej bogatej bazy. Dzięki skutecznym rozwiązaniom, zbliżające się wielkimi krokami święta, na pewno będą udane!