w ,

Sernik z pianką malinową. Będzie hitem na wielkanocnym stole

sernik z pianką
milla1974, Getty Images)

W te święta zrezygnuj z tradycyjnego sernika. Zamiast niego podaj sernik z pianką malinową. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Trudno wyobrazić sobie udane święta wielkanocne bez pysznych wypieków domowej roboty. I kiedy myślę o ciastach serwowanych w tym wyjątkowym okresie, w pierwszej trójce znajduje się oczywiście kultowy sernik.

Na pewno masz w swoich zbiorach sprawdzony przepis na to pyszne ciasto. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować czegoś nowego. Genialny sernik z pianką malinową spisze się w tej roli idealnie. I to z kilku powodów. Po pierwsze, fenomenalnie się prezentuje, dlatego też będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Po drugie, połączenie kremowego sernika z pianką malinową to prawdziwy strzał w 10. Deser na zimno smakuje wręcz wyśmienicie, dlatego nie zdziwi Cię fakt, że to ciasto znika z talerzy w mgnieniu oka. Chyba nie muszę dodawać nic więcej?

Wielkanocny sernik z malinową pianką

Genialny pomysł na pyszny sernik z malinową pianką to sprawdzona receptura, której nie możesz przegapić!
Czas całkowity 1 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Pieczenie: 1 godz.

Składniki

na 12 porcji

Spód:

Masa serowa:

Malinowa pianka:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu należy zblendować herbatniki i połączyć je z roztopionym masłem. Powstałą mieszankę przełóż na spód formy. I pierwszy etap mamy już za sobą.
  • Czas zająć się masą serową. Na początek oddziel żółtka od białek.
  • Następnie rozpuść masło.
  • Przy pomocy miksera zacznij łączyć ze sobą żółtka i cukier.
  • Jako kolejne składniki zacznij dodawać: ser z wiaderka, budynie oraz roztopione masło. Pamiętaj, rób to w małych porcjach, na raty. Nie zapomnij również o dodaniu śmietanki.
  • Na koniec ubij osobno białka ze szczyptą soli. Dodaj je do mieszanki serowej. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek.
  • Powstałą mieszankę serową przelej do formy z ciasteczkowym spodem. Następnie piecz przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotuj piankę malinową. Galaretkę malinową rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Następnie ubij śmietankę i zacznij dodawać stopniowo ostudzoną galaretkę.
  • Powstały miks przelej na ostudzony sernik, po czym wstaw do lodówki do stężenia.
  • Smacznego!
sernik z malinową pianką
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście gotowy sernik możesz udekorować. I tu świetnie spiszą się świeże maliny, jak i mus malinowy. Możesz wykorzystać również polewę czekoladową – zarówno z gorzkiej, jak i białej czekolady. Z racji, że sernik podasz podczas świąt, możesz udekorować go dodatkowo przy pomocy wielkanocnych dekoracji w jadalnym wydaniu. Niezależnie od ostatecznego wyboru, sernik z dzisiejszego przepisu będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

A jeśli szukasz więcej pomysłów na wielkanocne przepisy i desery lub brakuje Ci ciekawych porad kuchennych, zajrzyj koniecznie do naszej bogatej bazy. Dzięki skutecznym rozwiązaniom, zbliżające się wielkimi krokami święta, na pewno będą udane!

  • Miniatura:
  • milla1974, Getty Images)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani