Spis treści
Dziś rozstrzygniemy kolejne kulinarne pytanie – ile soli do kiszonej kapusty dodać, aby była idealna w smaku. Ta wiedza na pewno się przyda!
Trudno wyobrazić sobie pyszny obiad bez genialnego i zdrowego dodatku. Ziemniaki i kotlet schabowy to za mało. Na talerzu musi znaleźć się 3 dodatek, który urozmaici smak całego dania. To taka wisienka na torcie, której nie sposób pominąć. Chyba się ze mną zgadzasz, prawda?
A skoro jesteśmy już w temacie dodatków obiadowych, to w pierwszej trójce najbardziej kultowych smaczków tego typu znalazłaby się na pewno mizeria, ćwikła i kapusta kiszona. I to właśnie na ostatnim elemencie chciałabym się dzisiaj skupić. Dzięki naszej sprawdzonej metodzie, przygotujesz pyszną kapustę kiszoną za każdym razem.
Ile soli do kiszonej kapusty?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto w kilku słowach skupić się na najważniejszej kwestii. W przypadku kiszonej kapusty chodzi o idealny dobór proporcji składników z solą na czele. Ważną kwestią jest również wybór odpowiedniego rodzaju soli. Jaka sól będzie najlepsza? Odpowiadamy!
Zanim zabierzemy się do przygotowania domowego dodatku, warto zapamiętać i zastosować sprawdzoną zasadę. Na każdy kilogram kapusty powinniśmy dodawać 1 łyżkę soli. Najlepiej do tego zadania użyć niejodowaną sól kamienną. Dlaczego właśnie taki rodzaj? Otóż jod ma spowalniać i zakłócać proces fermentacji, a to właśnie on jest niezbędny do otrzymania smacznej kapusty kiszonej w domowym wydaniu.
Skoro już wiemy, ile i jaki rodzaj soli wykorzystać do kiszenia kapusty, przechodzimy do szczegółowej instrukcji.
Domowa kiszona kapusta
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od poszatkowania białej kapusty.
- Następnie obieramy marchewki i ścieramy je na tarce.
- Łączymy warzywa i przekładamy je do kamionkowego naczynia.
- Na koniec mieszamy ze sobą kminek oraz sól, po czym dodajemy do warzyw.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Naczynie z mieszanką odstawiamy w chłodne miejsce. W ciągu kolejnych 3 dni - dwukrotnie ubijamy miks przy pomocy drewnianej łyżki. Dzięki temu ułatwiamy proces wydzielania się soków z kapusty i marchewki.
- Po 3 dniach kapusta powinna być gotowa do spożycia. W razie potrzeby wydłuż okres jej kiszenia.
- Smacznego!
I to wszystko. Teraz już wiesz, jak przygotować idealną kapustę kiszoną w zaciszu własnego domu. Od dziś będzie królować na Twoim stole, za każdym razem, kiedy ją zaserwujesz. Nie odmówi jej nawet największy niejadek!