Spis treści
Jak często używasz pora? Musimy przyznać, że jest to niedoceniane warzywo, najczęściej używane jako dodatek, a nie główne skrzypce. To duży błąd, bo z pora można wyciągać wiele wartościowych składników m.in. witaminy A i C, błonnik i minerały. Na dobry początek proponujemy lekką surówkę z pora, często spotykaną w hotelach. Skusisz się?
Sprawdź również przepis na zupę z porem w roli głównej!
Surówka z pora
Sposób przygotowania
- Jabłko, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno szczypiorek i pora. Składniki wrzuć do dużej miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Surówkę dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez lub oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj.
Składniki
na 4 porcje
- por (biała część)
- marchew
- szczypiorek
- jabłko
- 2 łyżki sok z cytryny
- sól ( do smaku)
- pieprz
- 1 łyżka majonez (lub oliwa z oliwek)
Jeden komentarz